info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

30 000 sjuka av stressen på bygget

Under de senaste fem åren har 30 000 byggnadsarbetare varit sjukskrivna på grund av stress. 60 procent av dem var borta från jobbet i mer än en månad.

Det redan uppdrivna tempot på landets byggarbetsplatser fortsätter att stiga. Det visar en enkät som tidningen Byggnadsarbetaren har gjort bland 500 byggnadsarbetare.
Omräknat på de cirka 100 000 yrkesaktiva medlemmar i Byggnads visar enkäten att 56 000 tycker att arbetstakten ökat under de senaste fem åren.
Redan för åtta år sedan, när tidningen gjorde en liknande undersökning, kom det fram siffror som visade att många byggnadsarbetarna mådde dåligt på jobbet på grund av stress och psykisk press. En utveckling som har förstärkts sedan dess.
Den nya granskningen visar alltså att 30 000 byggnadsarbetare varit sjukskrivna på grund av stress. Dominerar gör orsaker som traditionellt hör till branschen. 26 procent uppger att de varit sjukskrivna på grund av belastningsskador och 23 procent efter olyckor på arbetet. Skador som är typiska när tempot är för högt uppdrivet och det inte finns tid för att till exempel skaffa hjälpmedel.
Men många byggnadsarbetare uppger även andra problem som orsak till sjukskrivningarna. Bland annat så har 18 procent varit hemma för att de mått psykiskt dåligt, 13 procent har varit/är utbrända, tio procent har haft magsår/magkatarr och knappt tre procent hjärtproblem. Samtliga orsaker är relaterade till hög stress.
Läs mer om undersökningen i senaste numret av Byggnadsarbetaren. Där finns det bland annat ett reportage om den 29-årige armeraren Patrick Sandholm som blev utbränd på bygget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30 000 sjuka av stressen på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig