info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

30 000 på bygget kan stödja elektrikerna

Byggnads har beslutat att stödja elektrikerna. Den 3 juli lägger byggnadsarbetare i 11 kommuner ner arbetet under fyra timmar.

Igår (23 juni) kom en begäran om sympatiåtgärder från Elektrikerförbundet. Byggnads hade då ett extra förbundsstyrelsesammanträde där man beslutade att lägga ner arbetet i Stockholms län och stad, Göteborg, Partille, Mölndal, Malmö, Västerås, Sundsvall, Karlstad, Borlänge, Skellefteå och Linköping. Manifestationen kommer att genomföras den 3 juli mellan 10:00 och 14:00. De varslade sympatiåtgärderna omfattar allt arbete inom Byggnads avtalsområden och som utförs av företag anslutna till Sveriges byggindustrier, VVS-installatörerna, Maskinentreprenörerna och Plåtslageriernas riksförbund.
Undantagna är Glasbranschföreningen, Fastigo, Preem och alla hängavtalsförbundna företag.

Hur många byggnadsarbetare kan komma tas ut i manifestationen?
– Mellan tummen och pekfingret 30 000, säger Gunnar Ericson, Byggnads avtalssekreterare.
Gunnar Ericsons förhoppning är att sympatiåtgärderna ska ge sådant genomslag att parterna sätter sig ner och förhandlar fram ett nytt avtal som är acceptabelt för Elektrikerna.
I ett pressmeddelande säger Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande, att bakgrunden till att Byggnads ställer upp med stöd är att det slutbud som Elektrikerna fått i förhandlingarna kan leda till försämringar av kollektivavtalet med risk för lönesänkningar och ett sönderslaget ackordsobligatorium.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30 000 på bygget kan stödja elektrikerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig