info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

291 tips om brott i Stockholms byggbransch: ”Ett skuggsamhälle”

Vad händer med arbetslivskriminaliteten när byggbranschen bromsar in? En ny rapport visar att brottsligheten inte försvinner – bara byter skepnad.

Fair Play Bygg utreder misstankar om skattebrott, bedrägerier och brott mot utlänningslagen inom bygg.
Skattebrott är vanligast men bedrägerier ökar, att döma av tipsen som kommer in till Fair Play Bygg. Foto: Mostphotos

Ett företag i Stockholms byggsektor har satt i system att anställa sjukskrivna byggnadsarbetare med aktivitetsstöd. Det är en subventionerad anställningsform. Lönen betalas av Försäkringskassan för att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. Men i strid mot regler tvingar företaget de sjukskrivna byggjobbarna att utföra tunga lyft och andra slitsamma arbetsmoment.

Några fasta anställningar blir det aldrig. Byggjobbarna sägs upp och ersätts omedelbart av nya bidragsanställda.

LÄS ÄVEN: Negativt besked för Fair Play Bygg – Ingen satsning över hela landet

Fusk med statlig lönegaranti

Exemplet är hämtat ur Fair Play Byggs årsrapport och bygger på ett av de totalt 291 tips som i fjol lämnades in till granskningsorganet.

Tipset är också ett exempel på vad som händer när byggkonjunkturen bromsar in. Under 2023 halverades bostadsbyggandet i Stockholm. Brottsligheten försvinner inte, men ändrar till viss del karaktär.

Exempelvis har Fair Play Bygg fått in fler tips om fusk med statliga lönegarantier. Då kan det handla om oseriösa aktörer som gång efter annan startar nya bolag – bara för att försätta dem i konkurs och få ut pengar från det offentliga.

Tomas Kullberg, ordförande för fackföreningen Byggnads Stockholm Gotland
Utländska arbetare exploateras inom bygg, säger Tomas Kullberg.

Svartarbete fortsatt vanligast

Men fortfarande handlar det vanligaste tipset om misstänkt svartarbete. Ett fenomen som är nära kopplat till människoexploatering. De vanligaste offren för kriminaliteten inom bygg är migrantarbetare eller papperslösa – och det är även dessa som tipsar.

– Vi har sett ett skuggsamhälle växa fram där stora summor skattemedel försvinner från den gemensamma välfärden och där utländsk arbetskraft exploateras, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland och talesperson för Fair Play Bygg, i ett pressmeddelande.

– Mer måste göras för att se till att redan utsatta människor inte råkar illa ut och att seriösa företag som gör rätt för sig inte konkurreras ut.

Fair Play Byggs arbete har lett till upptaxeringar på 124 miljoner kronor.

Kristin Andersson, vd Byggmästareföreningen

Tips värda 124 miljoner i skatt

Alla tips som kommer in till Fair Play Bygg granskas och utreds. I fjol lämnades 168 av 291 tips vidare till myndigheter som Skatteverket, Polisen och Ekobrottsmyndigheten.

Fair Play Bygg följer upp vad som händer med de ärenden som överlämnas. Sedan starten 2016 har tipsen lett till att 175 företag krävts på mångmiljonbelopp i obetalda skatter.

– Fair Play Byggs arbete har lett till upptaxeringar på 124 miljoner kronor, ett arbete vi är stolta över. Men nu behövs snabba åtgärder för att motverka oseriösa aktörer och främja sund konkurrens i byggbranschen, säger Kristin Andersson, vd på Byggmästareföreningen.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inkorg! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Fair Play Bygg

Fair Play Bygg är en tipstjänst dit den som har information om misstänkt brottslighet i Stockholms byggsektor kan höra av sig.

Sedan starten 2016 har över 2 000 tips kommit in. 1 120 av dessa har utretts vidare av myndigheter.

Den vanligaste misstanken rör skattebrott. Därefter följer penningtvättsbrott och brott mot utlänningslagen.

Fair Play Bygg drivs och finansieras gemensamt av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland.

Källa: Fair Play Bygg 

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 291 tips om brott i Stockholms byggbransch: ”Ett skuggsamhälle”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig