info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

29 skadade när läktare kollapsade – renovering av arena kritiseras

29 personer föll handlöst och skadades när ett skyddsräcke rasade ihop under en fotbollsmatch i Frankrike. Nu har en utredning inletts för att få svar på frågan: Berodde olyckan på dålig konstruktion eller var det fansens fel?

Fotbollsklubben Amiens från norra Frankrike är nykomling i franska högstaligan. Efter avancemanget till Ligue 1 har klubben tvingats renovera den slitna arenan Stade de la Licorne, som byggdes 1999.
Stadion har den senaste tiden rostat och fallit ihop på flera ställen. Därför var renoveringsarbetet inte färdigt när det var dags för derby mot Lille i lördags kväll och några delar av läktaren var fortfarande avstängda.

Skyddsräcket kollapsade

När Fodé Ballo-Touré gjorde 1–0 för Lille i den 16 minuten av matchen firade de ditresta supportrarna målet med att springa fram till ett skyddsräcke, som sattes under hårt tryck. Räcket kollapsade och ett 50-tal supportrar flög handlöst ner mot planen. Många fick frakturer på ben och armar. En supporter fick svåra skallskador och en annan fick bröstkorgen intryckt.
Matchen avbröts och de skadade fansen fick vård på planen.
Efter olyckan har renoveringen av stadion fått hård kritik. ”Oacceptabelt” skrev bland annat sporttidningen L’Équipe på sin förstasida. Men Amiens slår tillbaka.

”Inga fel på räcket”

– Det var inga fel på skyddsräcket. Polisen varnade för att 200 förbannade ultras-supportrar befann sig på sektionen som var reserverad för Lille-fans. Fler än 500 personer slängde sig mot räcket som var i perfekt skick, säger Bernard Joannin, klubbpresident för Amiens i tv-programmet ”Telefoot”.
Nu har en utredning om ”ofrivilliga skador” inletts av åklagarmyndigheten i Amiens. De inblandade klubbarna kommer att höras, liksom kommunen som äger arenan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 29 skadade när läktare kollapsade – renovering av arena kritiseras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig