info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

28 plåtslagare lade ner arbetet

28 svenska plåtslagare på sjukhusbygget i Trondheim lade ner arbetet i måndags. Orsaken var att de inte fått lön för mer än en av fem veckor.

Det norska företaget Gunnar Karlsen AS anlitade Norcon Engineering Ne AS för att ordna arbetskraft för ventilationsjobb på det stora sjukhusbygget i Trondheim. 28 svenska plåtslagare hoppade på jobbet.
Men Norcon klarade inte att hålla de löften de givit om lön.
– Vi skulle få 166 kronor per timme efter skatt, berättar Gus Mc Donald, från Söderhamn, en av de svenska plåtslagarna.
– Men redan den första lönen blev en besvikelse. Vi fick mellan 97 och 110 kronor.

Problemen fortsatte. Norcon gick i konkurs, jobben togs över av ett företag som heter Scan Works Power AS som visade sig vara en bluffirma. Ventilationsentreprenören Gunnar Karlsen lovade då att gå in och projektanställa svenskarna men problemen med lönerna fortsatte och i måndags hade plåtslagarna fått nog.
– Vi strejkar inte. Men vi gör inget mer jobb förrän vi fått garantier på att vi får ut lön, också för den här veckan då vi inget gjort, säger Gus Mc Donald.
Under onsdagen pågick diskussioner mellan plåtslagarna och Gunnar Karlsen. Gus Mc Donald hoppas på att entreprenören går in med förskott på ersättning från den statliga lönegarantin och att de svenska montörerna kan bygga färdigt ventilationen som anställda hos Gunnar Karlsen.

Det norska facket, Fellesförbundet, har deltagit i diskussionerna och säger till tidningen Adressavisen att Gunnar Karlsen borde haft bättre koll på de företag man anlitat som underentreprenörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 28 plåtslagare lade ner arbetet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig