info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

27 upptaxeras med sex miljoner efter svartjobb

27 byggnadsarbetare kommer att upptaxeras med 6,6 miljoner för att det arbetat svart. Bland annat har det jobbat på prestigebygget Hammarby sjöstad i Stockholm. Det står klart sedan skattemyndigheten i Västmanland nystat upp en svarthärva.

Byggnadsarbetarna har fått en svart lön på 160 kronor i timmen. Totalt har det betalats ut motsvarande 20 miljoner kronor under de två senaste åren. Det har handlat om vanliga byggjobb i Stockholmsområdet. Bland annat på Karolinska sjukhuset och på bostäderna i Hammarby sjöstad. Härvan är en av de största någonsin i Västmanland.
Upplägget är det klassiska med företag som används under en begränsad tid, som varken har kontor eller maskiner och så kallade målvakter som ägare.
Skattemyndigheten har avslöjat verksamheten genom att gå igenom byggnadsarbetarnas tidssedlar, företagens verifikationer och genom en analys av hur pengar flyttats mellan företagen. På skattemyndigheten misstänker man även att det finns kopplingar uppåt i entreprenörsledet.
– Vi har inte hittat alla pengar. Vi misstänker att det betalats ut så kallad ”kick back”, säger Rune Berglind, revisor på skattemyndigheten i Västerås.
Samtidigt med denna utredning arbetar skattemyndigheten med en annan lika omfattande härva. Dessutom pågår utredningar av flera andra, dock mindre, svarthärvor i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 27 upptaxeras med sex miljoner efter svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig