info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

2531 varslade på två månader

Minst 2 531 byggnadsarbetare varslades om uppsägning bara under september och oktober. Det visar vår sammanställning av uppgifter från 21 av 25 av Byggnads avdelningar. Bara i Göteborgsavdelningen omfattar varslen 462 personer.

– Jag är orolig för att arbetslösheten kan komma att stiga snabbare än vad vi anar, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
Han säger att mönster från tidigare upprepar sig då arbetsgivare säger upp folk i stället för att vidareutbilda.
– När sedan byggandet tar fart blir det brist på kompetent arbetskraft.
Hans Tilly tror, utifrån hur det har sett ut historiskt, att lågkonjunkturen i byggbranschen kommer att vara i två till tre år.

Under september
och oktober varslades alltså 2531 byggnadsarbetare, enligt statistik från Byggnads avdelningar. Då saknas uppgifter från Södra Skåne, Värmland, Uppland och Gästrikland. Det kraftigaste varslet står JM för. I slutet av oktober kom beskedet att företaget varslar 600 personer om uppsägning, varav ungefär hälften är byggnadsarbetare.
– Fortsätter den finansiella oron kan vi inte utesluta att det kan bli aktuellt med ytterligare varsel, säger dessutom JM:s vid Johan Skoglund till Byggnadsarbetaren.

Geografiskt har Göteborg drabbats av flest varsel hittills. Men även på andra håll är siffrorna höga. Inom Byggettan omfattade varslen 231 personer i september och oktober, i Mälardalen 220 och i Bygg 6:an väst 195.
Och beskeden om uppsägningar har inte upphört efter oktober. Igår meddelade NCC att antalet anställda ska minska med 1700 personer. 700 av dem har redan varslats eller slutat, övriga tusen ska varslas inom kort. Förutom varsel av 70 tjänstemän saknas besked om vilka yrkesgrupper det kommer gälla och hur stor del av varslen som drabbar Sverige.

Läs mer om varslen och se statistik från din avdelning i veckans nya nummer av Byggnadsarbetaren.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 2531 varslade på två månader

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig