info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

25 av 47 fick jobb efter aktivitetsgaranti

I Dalarna ansvarar Byggmästarföreningen och Byggnads för aktivitetsgarantin för långtidsarbetslösa. Drygt hälften har fått riktiga byggjobb sedan aktivitetsgarantin startade.

Aktivitetsgarantin i Dalarna infördes i höstas. Sedan dess har 25 av 47 långtidsarbetslösa byggnadsarbetare har fått fasta jobb i byggbranschen. De flesta har varit arbetslösa i många år och valsat runt mellan olika åtgärder.
– Jag har haft ALU-jobb och varit borta från branschen i 7-8 år, säger Joakim Orenäs, som nu fått anställning på Falu Allbygg.
Han deltog i aktivitetsgarantin i höstas, vilket innebar att han fick ägna sig både åt praktiskt arbete och teori, bland annat ritningsläsning, innan han fick jobb på Falu Allbygg, i november förra året.

I Dalarna har Byggnads och Byggmästarföreningen gemensamt fått ansvara för aktivitetsgarantin för långtidsarbetslösa byggnadsarbetare.
I övriga län är det arbetsförmedlingarna som organiserar handledning, utbildning och stöd till arbetslösa.
Den som inte deltar i aktivitetsgarantin, riskerar att förlora a-kasseersättningen. Tanken med aktivitetsgarantin i Dalarna är att byggnadsarbetare ska få möjlighet att fräscha upp sina gamla hantverkskunskaper och därigenom öka chanserna till en riktig anställning. Joakim Orenäs anser att en introduktion av detta slag är bra.
– När man varit borta så länge kändes det till exempel ovant att läsa ritningar. Man var faktiskt helt borta i början, säger han.

Aktivitetsgarantin leds av lärare från Byggutbildning Star, ett bolag som ägs av Byggmästarföreningen, där Byggnads finns representerad i styrelsen.
Utbildningen inleds med tester för att de långtidsarbetslösa ska kunna erbjudas träningsmoment som motsvarar deras kunskapsnivå och behov av kompetensutveckling.
Joakim fick göra ett praktiskt prov för snickare, ett ritningsläsningstest samt ett matematiktest.
Efter uppfräschningen av de teoretiska kunskaperna, fick han en praktikplats.

Av en händelse slutade en person på firman och Joakim, som gjorde bra i från sig under praktiken, fick anställning.
– Det känns skönt. Det är svårt att få byggjobb i Dalarna. Jag har små barn och min fru jobbar kvällar och helger. Då går det inte att pendla.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 25 av 47 fick jobb efter aktivitetsgaranti

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig