info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

2,2% inte hugget i sten

Byggnads är positiva till utspelet från LO och arbetsgivarna. Men det innebär inte att förbundet accepterat ett lönelyft på 2,2 procent.

I dag på förmiddagen gick LO och Svenskt Näringsliv ut gemensamt där de rekommenderade övriga LO-förbund att följa lönenivån från industriavtalet. Med andra ord 2,2 procent. Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads.
Kände du till något om att parterna skulle komma med ett utspel?

– Nej inte dugg.
Vad tycker du om att LO gjort upp med Svenskt Näringsliv?
– Man måste titta på det utifrån att det handlar om en rekommendation. De kan inte binda något förbund vid det här.
I grunden är ändå Torbjörn Hagelin positiv. Han säger att det finns en låglönesatsning och att utspelet i stora drag liknar det som 6F slogs för innan LO-samordningen sprack.
– Sedan har vi tryckt upp nivåerna. Hade vi inte haft vår plattform hade inte nivån hamnat på 2,2 procent, säger Torbjörn Hagelin.
Innebär det här att ni kommer att acceptera 2,2 procent i lönelyft?
– Det har vi inte sagt i dagsläget. Vi ställer oss bakom uppgörelsen, men tycker att utifrån de seriösa institut som vi lutar oss mot – riksbanken och konjunkturinstitutet – så borde nivån ligga betydligt högre.
Men kommer ni säga ja till 2,2 procent?
– Det får vi se, men det är möjligt att det blir den nivån. Jag vill inte säga vare sig ja eller nej på den frågan, utan vi får se vad vi i så fall kan förhandla oss till som kan vara av värde på något annat sätt.
Byggnads har träffat medlarna idag under förmiddagen. Nu sitter arbetsgivarna hos medlarna. Byggnads ska på en ny träff i morgon på förmiddagen.
Vilka frågor som varit uppe under dagens samtal vill Torbjörn Hagelin inte kommentera.
– Vi sitter i medling och jag kan inte säga för mycket, men alla våra yrkanden från början ligger fortfarande kvar. Nu är det medlarnas uppgift att arbeta fram något förslag.


Läs mer

6F välkomnar LO-utspel om lön
LO vill värna industrinormen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 2,2% inte hugget i sten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig