info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

213 dödade för fackligt arbete

Under 2002 dödades eller försvann 213 personer som var fackligt aktiva. 184 av morden inträffade i Colombia.

Cirka 1 000 aktivister attackerades och misshandlades, 2 562 avstängdes från jobbet, 89 dömdes till fängelse och cirka 30 000 fick sparken. Allt på grund av facklig aktivitet. Det berättar fackföreningarnas international, ICFTU, i en rapport om brott mot fackliga rättigheter i 133 länder under 2002.

Värst är situationen i Latinamerika i allmänhet och i Columbia i synnerhet. I Latinamerika mördades 206 fackligt aktiva under 2002, 184 av dessa mord inträffade i Colombia. Rapporten redovisar totalt 213 mord i hela världen.
Trots den extrema koncentrationen av våld mot fackligt aktiva i Colombia varnar ICFTU för att en våg av antifackligt våld sprider sig över världen. Särskilt drabbade, över hela världen, är gästarbetare. Rapporten innehåller exempel som det thailändska företaget Gina Form, som tillverkar märkesvaror, där de anställda trakasseras, förödmjukas, sparkas och blir misshandlade när de kräver fackliga rättigheter. Kina, Indonesien och Burma är andra länder i Asien där fackligt aktiva löper stor risk.

I Afrika är det Zimbabwe och Swaziland som är farligast och i Europa är risken störst i Vitryssland.
ICFTU konstaterar också att facklig förföljelse inte bara förekommer i utvecklingsländer. I till exempel USA är det vanligt att den som organiserar fackföreningar får sparken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 213 dödade för fackligt arbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig