info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

21 strandade förhandlingar

Allt fler byggarbetsplatser i Östergötland dras in i lönestriden mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. - Alla projekt som tillhör de tre rikstäckande byggbolagen strandas i princip direkt utan förhandlingar, säger Tim Gustavsson, avtalsansvarig på Region Öst.

Läget mellan parterna i den långa lönekonflikten i Östergötland är nu helt låst. Bråket, som i grunden handlar om hur underlaget ska se ut i ackordsförhandlingarna, har pågått i mer än två år. I början på ett fåtal arbetsplatser, men med tiden har allt fler dragits in i konflikten. Och nu så strandas alltså samtliga projekt där Skanska, NCC och Peab är inblandade.
– Just nu är 21 förhandlingar strandade och fler är på ingång. Totalt berörs cirka 125 byggnadsarbetare och de går alltså på stupstocken nu, säger Tim Gustavsson.

Förlorat 100 000 kronor

De byggnadsarbetare som gått längst på stupstocken – över två år – har hittills gått miste om cirka 100 000 kronor i lön. Det är en siffra som kommer att öka då det för tillfället inte finns någon lösning på konflikten.
– Arbetsgivarna vill inte förhandla, de vill diktera villkoren helt och hållet och det kan vi inte gå med på, säger Tim Gustavsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 21 strandade förhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig