info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

21 kulturstipendiater får 200 000 kronor

Byggnads delar i år ut 21 kulturstipendier till konstnärer, författare, sångare, fotografer, dansare och hantverkare. Plattsättaren Per Forslund, som publicerat noveller i Byggnadsarbetaren, får ett av Byggnads kulturstipendium.

Per Forslund har ännu inte debuterat i bokform, men har publicerat noveller och kåserier i ett antal tidningar, bland annat i Byggnadsarbetaren.
Han arbetar som plattsättare och fortbildar sig på distans vid Tärna folkhögskola. Per Forslund får Byggnads kulturstipendium på 10 000 kronor som uppmuntran till den planerande novellsamlingen och till studier.
Författarna Cecilia Hansson, som håller på med sin andra bok, och Mirja Unge, som skriver sin tredje, får kulturstipendier för att skriva klart sina böcker.
Inom teatern får regissören och skådespelaren Hannu Böök och teater Kurage i Göteborg 10 000 kronor var.
Hannu Bööks pjäs ”Pierrots hemlighet” blev årets bästa barn- och ungdomspjäs 2002. Teater Kurage har för fram teman med anknytning till aktuella företeelser i samhället.

Fem sångare och musiker får kulturstipendier. Det är Andreas Eklöf, Pär Lund, Frida Matsdotter, Åsa Sellman och Ulla Westlund.
Pengarna ska bland annat användas till studier, komponera pianokonserter och utveckla musikdramatiska projektidéer.
Inom bildkonsten får Andreas Nilsson, Åsa Pärsson, Maria Ramström, Ellen Skånberg, Lena Sundbom och Silvia Wieser 10 000 kronor var. De ska använda pengarna till olika projekt och utbildningar inom fotografi, glas och textil och arkitektur.
Dansaren Üta Güttler får Byggnads kulturstipendium för att arbeta med ballerinan Elsa Marianne von Rosen och instuderingen av Michail Fokins koreografi av ”Den döende svanen”.

PRO Frösön får 15 000 kronor för att man arrangerar ”Samverkan över generationsgränserna” en länsöverskridande tävling för jämtar från sex år och uppåt.
Kulturstipendiet ska ge möjlighet att sprida ett positivt ljus över Jämtland och ge impulser till en lugnare livsstil.
Markus Gärd, Patrik Henriksson och Frank Karlsson går på hantverksskola i Mariestad. De får 5 000 kronor vardera för att köpa verktyg till utbildningen som inriktas på äldre timringstekniker och sekelskiftesbyggteknik.
Statsminister Göran Persson delar ut kulturstipendierna under Byggnads förbundsfullmäktige 17 juni – 18 juni i Borlänge.
Sammanlagt delas 200 000 kronor ut.
Katarina Connheim

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 21 kulturstipendiater får 200 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig