info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Viktigt gå till grunden"

Malmö stad inväntar Skatteverkets besked om skolbygget där Byggnads hävdar att en underentreprenör betalat väldigt låga löner. Beträffande lönenivån är kommunen avvaktande.

I förra veckan rapporterade vi om ett kommunalt skolbygge i Malmö där Byggnads uppger att de anställda hos underentreprenören Viremidos tjänat mer än hundra kronor för lite i timmen. Huvudentreprenören Byggmästar’n har brutit kontraktet med Viremidos, som dock hävdar att man betalat det man varit skyldig till. Viremidos räknar då in traktamente i lönen.
Byggnads kräver nu ersättning till arbetarna, förhandlingarna fortsätter under den här veckan. Beställare till skolbygget är Malmö stad, där Petra Bergquist är socialdemokratisk ordförande för servicenämnden.
– När man läser artiklarna låter det naturligtvis som att det är väldigt viktigt att titta på detta och gå till grunden med vad som är rätt. Men det vi gör just nu är att avvakta besked från Skatteverket, för att bedöma utefter vad det blir för besked om vi behöver vidta åtgärder, säger hon.
Då handlar det om var de skulle ha skattat?
– Ja precis.
Vilken typ av åtgärder som kan bli aktuella från kommunens sida efter Skatteverkets besked vill hon inte kommentera i nuläget.
Byggnads linje är att företaget rimligtvis borde vara skattskyldigt i Sverige med tanke på hur långvariga uppdrag de haft. Viremidos uppger däremot att de aldrig överskridit gällande tidsgränser. Endast skattemyndigheterna kan avgöra.

LÄS MER
”De har fått 35-50 kronor i lön”

Byggnads: ”Viktigast är lön till de anställda”

Viremidos: ”Vill få förklarat vad jag måste göra”

Byggmästar’n: ”Komplicerade regler”

Hela listan: Detta gäller konflikten

Men även om företaget inte skulle skattat i Sverige så handlar tvisten gällande skolbygget om vilka löner man betalat. Vad tänker du om nivåerna på ersättningarna?
– Där har man ju väldigt olika bild från Byggmästar’n som har tittat på slutlön och från Byggnads som lyfter fram att det är skillnad på traktamente och själva lönedelen, säger Petra Bergquist.
Kommer ni följa upp den delen på något sätt?
– Jag vet inte vad vi har för möjligheter där. Om det inte är en vita jobb-upphandling är jag osäker på hur vi kan gå vidare med det.
Vita jobb-modellen innebär att alla tjänsteupphandlingar i Malmö ska utföras enligt en modell där kommunen kräver kollektivavtalsliknande villkor i sina upphandlingar. Fackliga företrädare får sedan i uppdrag att kontrollera att de företag som ska utföra arbetet lever upp till kraven gällande ekonomi, skatter, anställningsvillkor med mera. Petra Bergquist betonar att kommunen handlade upp skolbygget innan denna modell införts. Hon säger att man med modellen framöver hoppas kunna minimera risken för att företag eller deras underentreprenörer betalar ut oschyssta löner eller låter människor arbeta till oschyssta villkor.
– Sedan är det en självklar del av det att man ska betala skatter enligt konstens alla regler för att bidra till en sund konkurrens.
Kommer ni med vita jobb-modellen komma åt sådant som löner på orimligt låg nivå?
– Vi kommer kunna bryta avtalet om vi inte anser att företaget lever upp till det vi skriver in i vita jobb-avtalen och där är ju kollektivavtalsliknande villkor en del. Så vi hoppas komma åt den här typen av otydligheter.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Viktigt gå till grunden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig