info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

20 miljoner till ugnsmurarna

Uppgörelsen mellan Byggnads och slovakiska Termostav innebär att varje slovakisk ugnsmurare får cirka 217 400 kronor. Gårdagens förhandling gav fem miljoner kronor. Men inför hotet om blockad, i förra veckan, betalade Termostav ut 15 miljoner. Det innebär totalt 20 miljoner.

Byggnads slöt i april i år ett avtal som innebar att byggnadsarbetarna skulle få 137 kronor i timman, samt tillägg för semester, övertid och obekväm arbetstid. Men enligt uppgifter till Byggnads fanns ett skuggavtal som endast gav dem 13-18 kronor i timman då lönerna betalades ut i deras hemland Slovakien. Därför varslade facket om en blockad som skulle trätt ikraft i fredags i förra veckan.
Inför detta hot betalade Termostav ut 15 miljoner kronor, som finns på ett bankkonto i Slovakien.
– Men den kompensationen var inte tillräcklig. Jag begärde därför ytterligare fem miljoner kronor, berättar Byggnads förhandlingsombudsman Willy Hulthén.
Och det blev också överenskommelsen under tisdagskvällen.

Därmed får de 92 ugnsmurarna dela på 20 miljoner, alltså cirka 217 400 kronor per person. Det är ett belopp som betalas ut retroaktivt för den tid de arbetat vid SSABs koksverk och har haft för låg lön.
Av de nära hundra ugnsmurarna har ett 30-tal varit anställda av underentreprenörer till Termostav. Termostav har också hävdat att en stor del av de löner som inte betalats ut, har rört underentreprenörerna. Men företaget har ändå gått med på att betala ut dessa pengar.
Byggnads ordförande Hans Tilly anser att uppgörelsen är en framgång för facket och för de regler som gäller på den svenska arbetsmarknaden.
– Genom det som har hänt på SSAB i Luleå har många fått upp ögonen för det som vi länge har varit medvetna om och nu finns det skäl att överväga om vi behöver övergångsregler i samband med EU-utvidgningen i maj nästa år, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 20 miljoner till ugnsmurarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig