info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

2 500 lämnade Byggnads förra året

Byggnads fortsätter att tappa medlemmar. Under 2008 minskade antalet som betalar hel avgift med 2 134 personer, gruppen med halv avgift tappade 295 personer och de som betalar grundavgift minskade med 156. Förbundet hade 114 653 medlemmar vid årsskiftet.

Totalt tappade Byggnads 2 585 betalande medlemmar under 2008. Trots nedgången ser siffrorna bättre ut än 2007 då förbundet – liksom många andra fackförbund – drabbades av massavhopp. Cirka 10 procent – 8 014 av de yrkesaktiva medlemmarna – valde att lämna Byggnads under 2007. Orsaken till den kraftiga nedgången då var med största säkerhet de höjda avgifterna till a-kassan som riksdagen införde den 1 januari 2007.
För att vända trenden satsade Byggnads 20 miljoner kronor i början av 2008. Pengarna skulle under två år gå till olika insatser för att öka antalet medlemmar. Målsättningen var att utöka antalet medlemmar med 10 000 under perioden. Men sedan värvarkampanjen började så har medlemsantalet istället minskat med drygt 2 500 personer. Thomas Gustavsson, 2:e förbundsordförande på Byggnads, är ansvarig för värvningskampanjen.
– Jag är inte nöjd. Värvarna ute i landet gör ett mycket bra jobb, men min förhoppning var att vi under året skulle stoppa fallet och sluta på ett nollresultat.
Thomas Gustavsson tycker att kampanjen i ett avseende varit framgångsrik – förbundet får in betydligt fler nya medlemmar än tidigare. Problemet är att ännu fler väljer att avsluta sitt medlemsskap. Framför allt gäller det unga medlemmar.
– Jag har full förståelse för att unga med familj och barn prioriterar blöjor före medlemskap i facket. Men det är vår uppgift att fortsätta att informera om fördelarna med att vara med i Byggnads och att det finns, speciellt nu när det är sämre tider, stora fördelar med att vara med i facket.
Målet att öka antalet medlemmar med 10 000 under de två åren ligger fortfarande fast.
– Jag tror att vi kan få hjälp av den sämre byggkonjunkturen. Sämre tider brukar innebära fler fackmedlemmar. Så förhoppningen är att trenden nu vänder och att siffrorna tickar uppåt, säger Thomas Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 2 500 lämnade Byggnads förra året

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig