info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

12 000 mister sjukpenning vid årsskiftet

Efter nyår blir det tufft för landets långtidssjukskrivna. Då får minst 12 000 personer sin sjukskrivning avslutad, och får vända sig till närmaste arbetsförmedling för att i stället söka jobb.

Det blir först till årsskiftet som den så kallade rehabiliteringskedjan sätts i bruk. Den infördes redan den första juli i år och går ut på att arbetsförmågan hos sjukskrivna ska prövas vid olika tidpunkter. Men det är först efter gränsen på 180 dagar som det ska prövas om den sjukskrivne kan utföra något arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Och det är alltså först vid årsskiftet som de 180 dagarna har passerat.

Enligt LO-tidningen handlar det om drygt 12 000 personer från enbart Försäkringskassans östra region, det vill säga: Stockholm, Sörmland, Uppland, Västmanland, Östergötland och Gotland. Från övriga regioner finns inga prognoser, men tidningen har gjort en beräkning utifrån den prognosen och då handlar det om 28 000 människor som inte längre kommer att få sjukpenning 2009.

Till tidningen säger Jonas Krantz från Försäkringskassan att den reguljära arbetsmarknaden är ett mycket vitt begrepp. Men i myndighetens vägledning till handläggarna står att det”måste röra sig om betydande funktionsnedsättning för att den försäkrade helt ska sakna arbetsförmåga”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 12 000 mister sjukpenning vid årsskiftet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig