info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

1000-tals brandfarliga västar på Skanska

Varselvästar som används av flera tusen byggnadsarbetare på skanskabyggen är brandfarliga. Flera byggnadsarbetare vittnar om västar som nästan fattat eld. - Min väst började osa när jag körde med vinkelslip, säger betongarbetaren Fredrik Sunnemalm.

För några veckor sedan fick Skanska stor uppmärksamhet för sin satsning på säkerheten. Hjälmar, skyddskor och varselväst var några av kraven. Nu visar det sig att de flera tusen nya varselvästar som används på skanskabyggen runt om i Sverige är brandfarliga.
– Vi gubbar har kommit överens om att västarna inte ska användas när vi kör med vinkelslip. Materialet är inte bra, det är för fan ett sommarplagg, säger Mattias Mattsson, lagbas på Skanska i Ystad.

Skanska har köpt in cirka 5 000 varselvästar från Blåkläder. Materialet är 100 procent polyester. På Blåkläders kundtjänst bekräftar man att västarna är brandfarliga och de inte rekommenderas att användas vid arbete med till exempel vinkelslip.
Blåkläder har ingen flamsäker varselväst i sitt sortiment. Det fanns tidigare men den sålde dåligt.

– Västarna är fladdriga och plastiga. De fastnar i najtråd och armeringsjärn, säger Fredrik Sunnemalm, betongarbetare på Skanska Sydost.
Fredrik Sunnemalm tycker att Skanska skulle satsat på rejäla varseljackor i stället för västarna.
Inge Johansson är MBL-ledamot på Skanska Sverige AB. Han känner till problemet med västarna.
– Jag vet att vi fått påringningar om att västarna smälter och att de lätt hakar fast och rivs sönder. De flesta västarna kommer från Blåkläder men även från Fristads, säger han.

Annika Adolfsson är arbetsmiljöchef på Skanska Sverige AB.
– Jag har inte hört något i detta avseende. Är inte västarna lämpliga borde jag ha fått reda på det, säger hon när Byggnadsarbetaren frågar om hon känner till att varselvästarna är brandfarliga.
Kan inte riktiga varselkläder vara ett alternativ till västarna?
– Jag ser ingen anledning att diskutera det här med dig. Vi har en arbetsgrupp som tittar på det här med kläder.
Det finns flamsäkra varselvästar, är det ett alternativ?
– Jag vet att klädgruppen ska träffas på fredag. Jag tar med dina synpunkter då, hej då, säger Agneta Adolfsson och lägger på telefonluren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 1000-tals brandfarliga västar på Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig