info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 000-tals liter diesel stjäls från Botniabanan

Minst en gång i veckan slår dieseltjuvarna till mot bygget av Botniabanan. Förra året försvann över 100 000 liter. Ännu så länge har de spår polisen säkrat på brottsplatserna inte givit något resultat.

Enligt polisen är det knappast fråga om några småhandlare som genomför dieselstölderna. Tjuvarna slangar ur anläggningsmaskinernas farmartankar. Flera tusen liter försvinner varje gång. En krossanläggning i Umeå, som tar fram järnvägsmakadamm till Botniabanans etableringar, har blivit av med 20 000 liter.
– En gång körde de ner en hel grupp tallar med rot och allt med hjälp av en traktor, för att komma runt våra avspärrningar. Sedan bröt de upp låsen till tre farmartankar, berättar krossanläggningens platschef Per Forsmark.

Leif Forsman från Umeå är en av många maskinförare som fått sin farmartank uppbruten flera gånger. Än så länge har stölderna inte inneburit att han varit tvungen att stå still med maskinen. Där har varit nog med diesel kvar för att köra tills dieselleverantören varit på plats med nytt bränsle. Däremot är stölderna mycket kostsamma. Diesel för omkring 50 000 räknar Leif Forsman att han blivit av med.
– Vi har börjat räkna med att de ska komma hit och stjäla. Polisen har svårt att göra något, säger han.

Motivet till stölderna tros vara vidareförsäljning. Kunderna finns bland villaägare som värmer sina hus med diesel och bland ägare till dieselfordon. Teorier finns också om att diesel som stjäls längs Botniabanans nordligare delar smugglas över till Finland och säljs vidare.
I helgen var det en Botnia-etablering nära Överhörnäs utanför Örnsköldsvik som drabbades. 2 500 liter slangades bort från bygget.
Polisen försöker säkra spår från de fordon som används vid stölderna, men hittills har bevisen inte givit några resultat.
– Det krävs avancerad utrustning för att forsla bort så stora mängder. Det är ingenting du bär bort i dunkar, säger Leif Sundin vid polisen i Örnsköldsvik.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 000-tals liter diesel stjäls från Botniabanan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig