info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 000 i böter för bristande skydd

Ett fallande räcke träffade en arbetare. Avspärrningen som skulle hindra sådana olyckor var borttagen. Enligt ett strafföreläggande ska det ansvariga företaget nu betala 100 000 kronor.

Det var på ett lägenhetsbygge på Friggagatan i Göteborg som olyckan inträffade hösten 2010. Enligt Göteborgs-Posten tappades räcket från femte våningen. En byggnadsarbetaren fick det i huvudet och över ena benet, men räddades enligt tidningen från större skador av sin hjälm i kombination med tur.

”Utsattes för livsfara”

I strafföreläggandet från riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål står att en ansvarig företrädare för det företag som nu ska betala böter hade öppnat upp delar av en avspärrning inför arbetet. Den borttagna avspärrningen var till just för att hindra att någon skulle träffas av fallande föremål. Enligt strafföreläggandet har företagets företrädare skapat fara för livet eller för allvarlig kroppsskada då denne ”av grov oaktsamhet” varken spärrat av området eller skyddat det med skyddstak.

Stökigt bygge

Strafföreläggande innebär att åklagaren utfärdar böterna utan rättegång, efter att den misstänkte erkänt samt accepterat böterna.
Göteborgs-Posten skriver att det rådde fler missförhållanden på bygget, så som obetalda löner, byggfusk och stress. Arbetet var uppdelat på många entreprenörer och ytterligare ett företag kommer åtalas för brott mot arbetsmiljölagen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 000 i böter för bristande skydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig