info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

10 000 jobb bort i byggbranschen

Byggmarknaden kommer att försämras ytterligare i år och 10 000 personer i byggbranschen riskerar att förlora sina jobb. Det visar en ny konjunkturbedömning från Sveriges Byggindustrier.

Det dröjer innan det blir en vändning på byggmarknaden. Tvärtom fördjupas det redan svåra läget. Tusentals personer i byggbranschen kan förlora sina jobb.
Under fjolårets tre första kvartal föll bygginvesteringarna med två procent. I år räknar BI:s ekonomer med att investeringarna faller med fyra procent och de tror att nedgången tidigast kan brytas under 2005.
– Bygginvesteringarna ligger sent i konjunkturcykeln och det bidrar till att den ekonomiska återhämtningen inte förbättrar läget på byggmarknaden de kommande åren, säger Peter Stoltz, prognoschef på BI.

Byggandet av nya kontor har i princip helt avstannat.
Ombyggnader förekommer dock fortfarande. Ett ytterliggare problem är att offentliga lokalinvesteringar minskar både 2004 och 2005, på grund av bland annat att kommunerna har ekonomiska problem. Också anläggningsarbetena väntas minska i år, men öka nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 10 000 jobb bort i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig