Publicerad 28 januari 11:20

"De har fått 35-50 kronor i lön"

Byggnads kräver lön till arbetare

Malmö stad gav Byggmästar'n i Skåne i uppdrag att bygga en skola. Ett litauiskt bolag fick murjobbet. Nu kräver Byggnads miljonbelopp till deras anställda.

I somras påbörjade det litauiska företaget Viremidos murningsarbeten på ett kommunalt skolbygge i Limhamn, i Malmö kommun. De var anlitade av huvudentreprenören, Byggmästar'n i Skåne. Men kontraktet skulle komma att brytas innan arbetet var avslutat. Detta efter att Byggnads klivit in på scenen och börjat ställa frågor om villkoren för de anställda på Viremidos. Nu kräver facket höga belopp till de anställda, för utebliven lön. Förhandlingarna ska fortsätta i nästa vecka.

"Miljonbelopp saknas"

Det började med ett arbetsplatsbesök i oktober. Byggnads ombudsman Johan Dahlberg träffade på företagets anställda. Han upptäckte att Viremidos saknade f-skattesedel och momsregistrering, något som krävs av alla underentreprenörer.
Däremot fanns det ett hängavtal, ett kollektivavtal, som företaget tecknat med Byggnads i Stockholm 2011. Till hängavtalet fanns en löneöverenskommelse. Enligt Viremidos har man försökt följa den på bygget i Malmö.
Direktören Sarunas Butkus säger att man gärna vill ha hjälp att rätta till det om man missförstått något och Byggnads kan bevisa vad som gäller.
- Vårt företag vill hålla sig till reglerna. Vi jobbar på stora projekt i Norge och vi vill jobba i Sverige framöver, säger han.
Men enligt Byggnads har Viremidos betalat över hundra kronor för lite i timmen i lön till sina anställda. Sammanlagt blir det miljonbelopp som saknas, enligt Johan Dahlberg.

Räknar traktamente som lön

Löneöverenskommelsen från 2011 ligger på 145 kronor i timmen. Viremidos har betalat sina anställda en grundlön på 2,6 euro som man kommit överens om i Litauen. Till den har man lagt ett traktamente vars nivå regleras av litauiska myndigheter. Sedan har företaget lagt till vad som krävts för att den anställde ska komma upp i ett totalt belopp på 145 kronor i timmen. Men då är traktamentet, som är skattefritt, inräknat i den summan och utgör större delen av den.
Själva lönen har legat på under 50 kronor i timmen, de pengarna har man betalat skatt och arbetsgivaravgifter för i Litauen.
Byggnads accepterar inte hur Viremidos räknat för att komma fram till att de betalar 145 kronor i timmen.
- Lön är en sak och traktamente är något helt annat, det ska inte blandas ihop på något vis. De har fått mellan 35 och 50 kronor i lön, säger Johan Dahlberg.

Hänvisar till EU-regler

Dessutom menar Byggnads att löneöverenskommelsen från 2011, den med en timlön på 145 kronor, alls inte är relevant för projektet i Limhamn. I det här fallet skulle man egentligen ha förhandlat om prestationslön. Nu begär Byggnads att man i stället ska betala en lön anpassad efter snittet, på runt 185 kronor. Plus traktamente. Man skulle då ha skattat och betalat arbetsgivaravgifter för en lön på över 180 kronor, i stället för belopp på under 50-lappen.

LÄS MER
Byggnads: "Viktigast är lön till de anställda"
Viremidos: "Vill få förklarat vad jag måste göra"
Byggmästar'n: "Komplicerade regler"
Hela listan: Detta gäller konflikten

Sarunas Butkus hävdar dock att utstationeringsdirektivet, EU-reglerna gällande arbetskraft som skickas mellan europeiska länder, ger rätt att räkna in traktamentet i minimilönen om företaget samtidigt står för kostnader som uppstått för de anställda till följd av utstationeringen. Han konstaterar att Viremidos betalar för sådant som de anställdas boende på annat sätt.
Byggnads uppger att detta är en feltolkning av EU-direktivet. Dessutom menar facket att det inte spelar någon roll i det här fallet vad direktivet säger. De begränsningarna gäller innan avtal är tecknat, men Viremidos har undertecknat ett byggavtal och enligt det är lön och traktamente två olika ersättningar.

Hård anbudskonkurrens

Enligt Johan Dahlbergs uppgifter har Viremidos kunnat lägga sig långt under sina konkurrenter då de lämnat anbud på murjobbet. Det de skulle göra för drygt 3,5 miljoner kronor begärde två andra bolag över fem miljoner för. Timkostnader som nämns i kontrakt och anbud skiljer sig också kraftigt mellan företagen. Byggnads resonemang innebär att detta bygger på att man bryter mot spelreglerna.
Johan Dahlberg konstaterar att fyra murföretag i Malmö gått i konkurs under 2015, han menar att det är svårt att klara den här typen av konkurrens. Sarunas Butkus känner sig däremot misstänkliggjord, han säger att man trott att man gjort rätt och att man vill ha information så att man kan göra på rätt sätt framöver.
Byggmästar'n har brutit kontraktet med Viremidos efter Byggnads kritik. I en skriftlig kommentar skriver Byggmästar'ns vd Carin Stoeckmann att man valde att avsluta uppdraget i förtid efter önskemål från Byggnads.

Nyckelord:

Lönetvist, Murare

Tyck till! Kommentera artikeln

Läs mer

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: HALLÅ DÄR...
Tema: Kvartsdamm

Vårt avslöjande om att kvarts är farligare än befarat har fått er läsare att undra hur ni bäst skyddar er. Här ger vi svar.

Tema: Surf i boden

Vi surfar allt mer på våra smartphones. Byggnadsarbetaren har träffat ett gäng snickare som berättar om hur de påverkas under rasterna i byggboden.

Webbreporter

Tipsa Jenny Berggren!

Jenny Berggren
010-601 10 27
070-664 49 00
Skicka e-post

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, visst gör jag det 69
Nej, det gör jag inte 12

Bygglag värda sin vikt i guld

TBM-gruppen i region Stockholm-Gotland har nu ett ackordslönesnitt på 220:63 kronor i timmen.

Rörtångstest: Klassiker mot uppstickare

Rörmokarna på Bravida hade inga svårigheter att utse vinnare i rörtångstestet, när vi ställde en klassiker mot två uppstickare.

Samtal är inte alltid vägen framåt

Avtal klart/ Efter en holmgång likt den Byggnads gick med arbetsgivarna den här gången, vill folk gärna veta: Vem vann egentligen? Personligen anser jag frågan vara för allvarlig för att hemfalla åt sportklyschor.

Avtal 2016

Senaste nytt om avtalsfajten 2016.

Lönetvisten i Malmö

Byggnads menar att företaget Viremidos har betalat mer än 100 kr för lite i timlön. Viremidos menar att de följt EU-regler.
Följ förhandlingarna här.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

EU-granskning

Tolv byggarbetare från de nya EU-länderna har dött i arbetsplatsolyckor i Sverige sedan 2004, men omkring hälften av dem, är osynliga i statistiken. Läs alla artiklar här.

Krysset

Löser du korsord? Här finns Byggnadsarbetarens senaste kryss. Här finns också lösningarna.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej?

Tipsa Kenneth Petterson!

Kenneth Petterson
010-601 10 81
070-607 56 97
Skicka e-post

Byggbloggar

Många har åsikter om byggbranschen. Här hittar du några av landets vassaste byggbloggare. Klicka och tyck till.