info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Manifestation på Skanskastämman

Flygblad med krav på kompensation till svartlistade brittiska arbetare delades ut vid dörrarna när Skanskas aktieägare kom till årsstämman på torsdagseftermiddagen.

De brittiska demonstranterna vill få aktieägare och den svenska allmänheten att sätta press på Skanskas ledning gällande kompensation till byggnadsarbetare och deras familjer. Enligt flygbladen har företaget förstört arbetares liv. Anklagelsen grundar sig på Skanskas användande av ett register med 3213 svartlistade byggnadsarbetare.
Byggnadsarbetaren kunde under onsdagen avslöja att företaget var en stor användare av registret som brittiska byggföretag drev tillsammans tills de avslöjades 2009.

”Har aldrig hört om svartlistningen”

En av demonstranterna, Dave Smith, säger att ganska många har stannat till för att prata på vägen in till stämman.
– De säger att de aldrig hört talas om det här, säger han.
Dave Smith är ingenjör och hade själv en omfattande akt i svartlistningsregistret. Han är i Stockholm tillsammans med snickaren Roy Bentham och elektrikern Graham Bowker, som också fanns med i registret. Med sig har de också det brittiska facket GMBs företrädare Justin Bowden. Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om deras stockholmsbesök här.

”Krav på kompensation behandlas individuellt”

Skanska skickade på onsdagen ut ett pressmeddelande där man betonade att registreringen av arbetare som skett i Storbritannien är helt oacceptabel.
– Vi ser allvarligt på att det kunde ske och har använt många av erfarenheterna i vårt arbete på andra marknader för att försäkra oss om att liknande saker inte kan ske där, säger Skanskas HR-direktör Veronica Rörsgård i pressmeddelandet.
Där upprepas även de uppgifter som Skanska tidigare gett till Byggnadsarbetaren; att den som upplever att Skanska har orsakat dem förluster eller skada kan vända sig till företaget som kommer behandla varje begäran individuellt.

”Skanska måste kontakta de drabbade”

I samband med demonstrationen vid årsstämman skickade GMB, det brittiska fack som Justin Bowden representerar, ut ett pressmeddelande där dess generalsekreterare Paul Kenny kommenterar Skanskas besked. Han menar att det inte bör vara upp till de drabbade att närma sig Skanska.
– För att sona sin skuld måste Skanska proaktivt undersöka dem de nekat jobb, kontakta dem, be dem om ursäkt och kompensera dem, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Manifestation på Skanskastämman

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig