info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartlistade brittiska arbetare i Sverige

"Vi vill att folk i Sverige ska veta vad Skanska har gjort" säger Justin Bowden från det brittiska facket GMB. Tillsammans med tre svartlistade arbetare ska han i dag demonstrera utanför Skanskas årsstämma i Stockholm.

Byggnadsarbetaren kunde igår avslöja att Skanska var en mycket flitig användare av ett svartlistningsregister som brittiska byggföretag drev tillsammans i sexton år, fram till 2009. Bara under de sista fem åren kollade Skanska uppskattningsvis 66 000 arbetssökande mot registret, som innehöll uppgifter om 3213 individer. Uppgifterna handlade ofta om fackliga aktiviteter.
Nu är tre drabbade arbetare och en företrädare för det brittiska facket GMB i Stockholm för att demonstrera i samband med Skanskas årsstämma. De vill ha ekonomisk ersättning för de arbetare som drabbats av svartlistningen.
– Vi vill få Skanska att svara på våra krav, säger elektrikern Graham Bowker.

”Upprätta en fond”

Skanska har sagt till Byggnadsarbetaren att ingen har framfört krav mot Skanska ännu och att den som har bevis för att Skanska har åsamkat dem problem att fortsätta på arbetsmarknaden får vända sig till företaget. Resonemanget imponerar inte på representanterna för de svartlistade arbetarna. Till att börja med hävdar de att det finns enskilda personer som har drivit krav mot Skanska apropå svartlistningen. Vidare tycker de inte att det kan vara upp till enskilda arbetare att driva frågan om ekonomisk ersättning.
– Om det är som Harvey Francis från Skanska sagt; en oursäktlig handling som de är ledsna för, varför ligger ansvaret då på offren? säger Justin Bowden från GMB.
Ingenjören Dave Smith säger att han utgår från att det i slutänden kommer upprättas en fond där svartlistade arbetare kan söka ersättning. Han vill uppmana Skanska att ta initiativet till en sådan.

”Vi kunde inte försörja oss”

Graham Bowker, Dave Smith och snickaren Roy Bentham har alla haft stora problem att få jobb i byggbranschen.
– Jag kunde inte få några jobb hemma, jag var tvungen att resa i väg, säger Roy Bentham.
– Mellan 2003 och 2009 hade jag bara jobb i sex månader, säger Graham Bowker.
Dave Smith lämnade branschen redan i början av 2000-talet, för att kunna försörja sig. Alla tre vet nu att de hade akter hos svartlistningsorganisationen The Consulting Association.
Skanska nämns inte i deras akter. Men Roy Bentham och Graham Bowker säger att de nekats jobb på Skanskaprojekt och att de utgår från att företaget då kollat upp dem i registret. I reportaget som Byggnadsarbetaren publicerade igår finns exempel på arbetare som har svart på vitt i sina akter både att Skanska fört in information och att företaget kollat upp dem och sedan nekat dem jobb.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartlistade brittiska arbetare i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig