info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Yrkesbevis för rivare

Yrkesbevis för rivare, och en ordentlig utbildning för samma grupp. Det ska Byggnads nu verka för. Det går i linje med tidigare önskemål från en ombudsman som granskat rivningsbranschen i fyra år, och reagerat på riskerna.

Tidigare i år omkom en rivningsarbetare i Göteborg då han klämts under en fallande vägg. I förra veckan berättade Byggnadsarbetaren om ombudsmannen Ronald Blixt i samma stad som har granskat rivningsbranschen under fyra år.

– Det man slås av är att det generellt fungerar så dåligt. Det finns så otroligt mycket brister och faror som beror på att folk inte kan sitt arbete. De är inte utbildade för det, sa han då.
Han tycker att en flerårig utbildning för rivningsarbetare behövs.

I helgen biföll kongressen en motion i samma anda. Enligt förslagen från Byggettan ska förbundet verka för att yrkesbevis för rivare införs, samt se till att rivare får en ordentlig utbildning. I motionen konstateras att rivningsarbetarnas status är dålig på många håll, samt att utbildningen för de komplicerade arbetena varierar från företag till företag.

Förbundsstyrelsen föreslog i sitt utlåtande, som kongressen antog, att frågan ska drivas i avtalsrörelsen. Redan på kongressen för fyra år sedan handlade ett par motioner om behov av kompetensbevis för rivningsarbetare. Den gången fick de däremot inte bifall.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Yrkesbevis för rivare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig