info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vvs-montören om jakten på kobran: "Extremt udda jobb"

Vvs-montören Emil Apelgren fick ett udda uppdrag under jouren i går. Att installera kameror på Skansen-akvariet för att spåra den förrymda kungskobran.

I jakten på kobran som syns här på bild kallades vvs-montören Emil Apelgren in. Foto: Peter Alpstad (TT)/Privat

Det var på lördagseftermiddagen som kungskobran Houdini skapade stor uppståndelse när den smet från sitt terrarium på Skansen-akvariet.

Kobran, som är två och en halv meter lång, slingrade sig ut genom en armatur och ska nu befinna sig uppe i ett innertak i terrariet.

För att fånga den giftiga kungskobran tog djurskötaren Bosse Jonsson på Skansen kontakt med chefen på Svanströms El & VVS AB och frågade om företaget kunde bistå med några kameror.

– Självklart så hjälper vi till. Jag hade jouren och åkte och hämtade några kameror på företaget, säger vvs-montören Emil Apelgren.

Under söndagen levererade han flera kameror till Skansen, vilket SVT Nyheter skrev om i går.  Det handlar bland annat om två avloppskameror som fungerar väldigt bra i trånga utrymmen.

– En kamera har ett huvud på cirka fem centimeter med en stålvajer och det går att skicka in den 30 meter i undertaket. Det var också en liten avloppskamera, som är liten som ett lillfinger, som det går att kolla runt med, berättar Emil.

Han hade också med sig sju stationära Schneider-wiser kameror, som placerades i olika delar av terrariet, både i undertak och i burar.

– Vi fick inte gå in i terrariet, så jag satt i ett annat avsäkrat rum och styrde installationen via en app. Det går att ställa in i appen så att man får ett meddelande i mobilen när något rör sig ute i terrariet, förklarar Emil.

Vad tycker du om ditt uppdrag?
– Det är ett extremt udda jobb, men det är ett väldigt roligt. Det är kul att hjälpa till, även om man är rörmokare så är man ju medmänniska. Om vi på företaget har kunskap och utrustning, så ställer vi självklart upp.

Har du hört något nytt idag?
– Nej, inget resultat än vad jag vet. Vi ska installera ännu flera stationära kameror, med rörelsedektorer, säger Emil.

– Det var en extremt listig orm som hittade ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vvs-montören om jakten på kobran: "Extremt udda jobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig