info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VVS-avtalet blev klart i natt

Ett nytt vvs-avtal är klart. Tidigt i morse enades parterna om ett treårigt avtal på totalt 10,2 procent.

– Vi ville ha en arbetstidsförkortning men nådde inte ända fram, det tog stopp, säger Thomas Gustavsson, vice ordförande i Byggnads.
VVS-montörerna har fyra arbetstidsförkortningsdagar sedan tidigare, vilket är i nivå med de övriga avtalsområdena inom bygg.
– Men vi vill ha lite mer. Det är ett önskemål från våra medlemmar och förmodligen är det en generationsfråga. Vi har ett hårt tryck på detta. Det märks i avtalsmotionerna, säger Thomas Gustavsson.

Avtalet mellan Byggnads och VVS-installatörerna berör cirka 15 000 rörarbetare. Från 1 april blir det en höjning på utgående lön med 3, 95 kronor. Nästa år blir höjningen 3,85 och året därefter 3,90 kronor. Det innebär att lönerna under avtalsperioden stiger med i snitt 2005 kronor per månad.
– Eftersom vi utmönstrat grundavgifter och mätningsavgifter som tidigare drogs från lönen, blir det i realiteten ett lönepåslag med 7,25 kronor i timmen från 1 april. På en månad gör det cirka 1240 kronor i lönehöjning. Det gör att medlemsavgiften som stiger 155 kronor inte blir så kännbar, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.

Lägstalönen, som till exempel betalas ut vid permission och röda dagar mitt i veckan, höjs med 8 kronor från 114 till 122 kronor i timmen första året.
Därefter höjs den med fyra kronor per år under 2008 och 2009.
Helglönen höjs från 912 till 1040 kronor per dag.
Semesterlönen höjs något, från 12,8 procent till 13,1 procent av lönen.
För den som är föräldraledig, ska arbetsgivaren bidra med tio procent av lönen under två månader av tiden man är föräldraledig.
Arbetsgivaren ska stå för boende när arbetstagaren är i tjänst utom hemorten. Om arbetsgivaren inte ordnar och står för boendet, ska en ersättning på 105 kronor, utöver 300 kronor i traktamente utgå.

På vvs-sidan ansluter man sig till LO-Svenskt Näringslivs avtal om avtalspension.
När nationaldagen infinner sig på en helg, (år 2009 och 2010) har arbetstagaren rätt att ta ut en ledig dag mitt i veckan som kompensation.
I det nya avtalet rekommenderas arbetsgivare att bidra med pengar till gymkort och annat som kan förbättra hälsan hos de anställda.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VVS-avtalet blev klart i natt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig