info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vinstchans när gammalt möter nytt: ”Sinnrika lösningar”

Ett nytt nationalmuseum eller ett ombyggt godsmagasin – det är två spektakulära byggnader tävlar om ett av Sveriges viktigaste arkitekturpriser.

Malmö saluhall och Nya Nationalmuseum tävlar om Kasper Salin-priset. Foto: André Phil/Holger Ellgaard CC BY-SA 4.0

Nya Nationalmuseum och Malmö saluhall är två av fyra byggnadsverk som tävlar om den fina utmärkelsen Kasper Salin-priset.

Nya Nationalmuseum stängdes för renovering 2013 och återinvigdes under pompa och ståt hösten 2018. De största förändringarna är justerade golvnivåer, ett hisstorn och nya glastak över de två innergårdarna, som nu får naturligt dagsljus. Projektet kan få pris för sin komplexitet och för att man med ”hantverksmässigt genomförande” har lyckats få en nutida gestaltning i den historiska byggnaden. ”Sinnrika lösningar – konstruktiva, tekniska och akustiska – ger både funktion och dekorativ kvalitet till byggnaden som helhet”, lyder en del av motiveringen. Entreprenör var Skanska.

Malmö saluhall är ett restaurerat och påbyggt tidigare godsmagasin från 1800-talet som bland annat har försetts med en ny fasad täckt av cortenstål (rosttrögt stål). Saluhallen nominerades till Årets bygge 2017 och uppfördes av entreprenören JSB. ”Genom att respektfullt använda befintlig tegelstruktur och göra omsorgsfulla tillägg har arkitekturen skapat förutsättningar för nytt liv”, enligt motiveringen.

79&Park och Hamra ateljébostad är de två andra nominerade byggnaderna. Kasper Salin-priset är ett av Sveriges mest prestigefulla arkitekturpriser och har delats ut sedan 1962. Vinnarna utses ikväll av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan, Konserthuset i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vinstchans när gammalt möter nytt: ”Sinnrika lösningar”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig