info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vilket byggmoment är din favorit? – "Alla blir lite gladare”

Vissa byggmoment är roligare än andra – panelen berättar om när de trivs som mest på jobbet och vad de hade gjort om de inte jobbat med bygg. Dessutom tycker de till om fönster. Håller du med?

Jag tycker om när ett projekt kommer in på finplaneringen. När vi gräver gropar är det surare miner.

Marion Kässi, 44 år, anläggare, Järna

Vilket byggmoment gillar du mest?
– Jag tycker om när ett projekt kommer in på finplaneringen. De där sista jobben med plattor, stenar, lekplatser, buskar och lampor. Sedan uppskattas den delen av byggandet mycket mer av allmänheten. Alla blir lite gladare. Det är stor skillnad på om vi gräver gropar mitt i gatan, då kan det vara lite sura miner.

Om inte byggnadsarbetare – vad hade du valt för yrke?
– Det är en svår fråga. Det skulle vara något fysiskt där jag jobbar med kroppen. Då sover jag mycket bättre. Kanske något annat byggjobb eller tillbaka till vården där jag arbetat i 20 år. Men då krävs det ett större engagemang, att alla förstår att vi jobbar med människor, och bättre betalt.

Vad är det viktigaste med ett fönster?
– Det måste vara snyggt så att det passar in i stilen. Sedan modernt och miljövänligt så att de håller värmen bra. Det får gärna vara stort också med mycket ljus­insläpp.


Jag gillar problemlösningar. Det kan handla om vad som helst.

Göran Månsson, 60 år, rörmokare, Stockholm

Vilket byggmoment gillar du mest?
– Jag gillar problemlösningar. För mig som rörmokare kan det handla om värmen som inte funkar, om vatten som rinner baklänges i rören, ja, det kan vara vad som helst egentligen.

Om inte byggnadsarbetare – vad hade du valt för yrke?
– Som barn ville jag bli arkeolog. Jag är fascinerad av det ­gamla. Vad som är klart är att det är inte mycket nytt under solen om man jämför med förr i tiden. Jag tycker främst om romartiden och deras byggande. Inte minst deras avloppssystem som var mycket väl utbyggda.

Vad är det viktigaste med ett fönster?
– Det ska vara stora fönster som släpper in mycket ljus. Och de ska gärna vara många också. Självklart energisnåla och allt det där. Men jag gillar även äldre fönster, de där små som sitter på stugor. De är väldigt vackra.


Det är härligt att forma ett utrymme som ser för jävligt ut till att bli läggningsbart.

Désirée Michelüter, 55 år, plattsättare, Malmö

Vilket byggmoment gillar du mest?
– Spackling. Det är vilsamt och jag behöver inte tänka. Jag kan lyssna på en podd eller musik. Sedan är det härligt att forma ett utrymme som ser för jävligt ut till att bli läggningsbart. Och det är skönt att göra spacklingen själv för då får jag kontroll på att fallet blir rätt i förhållande till storleken på plattorna.

Om inte byggnadsarbetare – vad hade du valt för yrke?
– Då skulle jag vara frisör. Jag har klippt folk hela livet. Kompisar, familj och mig själv. Jag har aldrig haft några frisörkostnader. Bästa tipset för att klippa sig själv är att våga. Det går inte att vara rädd och det värsta som kan hända är att det blir för kort, men det gör inget för det växer snabbt ut igen.

Vad är det viktigaste med ett fönster?
– Att själva fönsterkarmen och bågen passar in i arkitekturen. Det är fult om man sätter in stora fönster i ett sekelskifteshus utan att det finns spröjs eller indelningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vilket byggmoment är din favorit? – "Alla blir lite gladare”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig