info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vikande europeisk byggmarknad

Den europeiska byggmarknaden vänder nedåt. Det visar en ny prognos. Under 2007 bromsades tillväxten och i år förväntas den falla. Dock ser situationen bättre ut för Sveriges del, än för många andra länder Europa.

Byggmarknaden i Europa har haft en stark tillväxt sedan 1999. På topp var den 2006, men förra året bromsades tillväxten och i år väntas den falla med 0,3 procent, för första gången sedan 1993. Nedgången märks främst i de Västeuropeiska länderna, där framför allt ett minskat bostadsbyggande ger utslag. Hårdast drabbas Irland, Spanien och Italien.
I Östeuropa väntas byggmarknaden fortsätta sin expansion fram till 2010.
Prognosen kommer från Euroconstruct, ett europeiskt nätverk inom byggnads och anläggningsmarknaderna. Där är Prognoscentret Sveriges och Norges representant.
Sverige klarar sig dock relativt bra enligt prognosmakarna.

– Den nedgång vi ser i byggbranschen i dag drabbar framförallt nybyggnation av bostäder och nybyggandet är redan mycket lågt i Sverige, vilket gör att vi påverkas i mindre utsträckning än andra marknader i Europa, säger Bengt Henricson, analytiker på Prognoscentret AB, i ett pressmeddelande.
Han menar att det trots allt blir en tillväxt i Sverige av den totala byggmarknaden. Även om nybyggnationen viker ner något, finns det en bra efterfrågan inom ROT samt inom anläggningsarbeten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vikande europeisk byggmarknad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig