info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vikande balk möjlig orsak till olycka

Arbetsmiljöverket utreder nu byggarbetsolyckan som inträffade i Uppsala i förra veckan. Enligt polisens anmälan kan olyckan ha berott på att en bärande balk gav vika.

De två byggnadsarbetarna, en 45-årig man från Timrå och en 41-åring från Östersund, höll på med takarbeten i Uppsala. De två männen befanns sig drygt tre meter upp på byggnadsställningen, när betongväggen plötsligt gav vika. De störtade ner mot marken och fick tunga betongblock över sig. 41-åringen skadades lindrigt medan 45-åringen ådrog sig flera skador; bland annat fick han stålbalk över höger underben så det gick av. På höger sida fick han tre brutna revben, ett av dem punkterade en lungan.

45-åringens fru säger till Sundsvalls tidning att hon var chockad över händelsen, men ändå nöjd att hennes make klarade sig med livet i behåll. ”Han hade verkligen änglavakt”.
Enligt polisens första undersökning hade man under arbetets gång upptäckt sprickor runt en bärande balk som höll upp taket.
Arbetsmiljöverket vet inte i nuläget vad som gjorde att balken gav vika; om den har belastats för mycket eller inte varit dimensionerad för bygget. Arbetsmiljöverket har nu besökt olycksplatsen och har nu ålagt byggherren att redovisa vad som har hänt. Bolaget har en månad på sig att färdigställa en redogörelse.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vikande balk möjlig orsak till olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig