info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi står ju inför en byggboom"

"Det blir en senare fråga" säger Byggnads avtalssekreterare om ifall man kommer låta industrin styra lönekraven i avtalsrörelsen. Industrifacken har presenterat krav på 2,8 procents löneökning.

De löner som industrifacken förhandlar fram brukar vara normerande för övriga fackförbund i avtalsrörelsen. Logiken i det bygger på att industrin måste anpassa sig efter en internationell konkurrensutsatthet. Under måndagsförmiddagen presenterade industrifacken krav på 2,8 procents löneökning nästa år. Vi har frågat Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin vad han tycker om ett lönekrav på den nivån.
– Jag säger så här, vi har sagt att vi tittar själva och kommer nu analysera utifrån de bedömningar som vi gör. I dagsläget har jag ingen kommentar till själva nivån.
Ser konjunkturen bättre ut för byggbranschen än för industrin?
– Det är det vi ska titta lite på. Men vi står ju inför en byggboom, så vi borde ha en bra konjunktur framöver i alla fall.

”Det blir en senare fråga”

Betyder det att ni inte kommer låta er styras av industrin som norm?
– Det får vi se, det blir en senare fråga. Nu tittar vi på industrin och ser hur den ser ut och vi tittar på vår egen bransch. Sen kommer vi göra en egen bedömning inom en ganska snar framtid.
I ett gemensamt pressmeddelande från 6F nämnde ni att industrifacken inte tagit upp särskilda satsningar på lågavlönade grupper. Kommer ni göra det?
-Det är nog vår tanke.
IF Metalls ordförande Anders Ferbe sa på måndagen till Svenska Dagbladet att ”det är tydligt att de så kallade 6F inte anser att de ska följa någon normering”.
– Det får stå för han det. Det är möjligt att vi inte gör och det är möjligt att vi gör.

Samordning inom 6F

I den kommande avtalsrörelsen agerar de fjorton LO-förbunden mer självständigt än vanligt eftersom men inte kunnat enas om den LO-samordning som brukar finnas. Den brukar innebära att man har vissa gemensamma krav. Sedan det stod klart för en och en halv vecka sedan att samordningen spruckit denna gång framgick att fackförbunden inom 6F tittar på möjligheten att samordna sig. I 6F ingår Byggnads, Målareförbundet, Seko, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund.
Torbjörn Hagelin säger att samtal pågår i nuläget.
– Det kommer också, om det blir någonting, utformas lite längre fram. Men vi är i ett läge där vi tittar först och främst inom oss själva, men naturligtvis har en diskussion med de övriga 6F-förbunden.
Är det fler förbund med i de diskussionerna?
-Det är möjligt det kan bli, men inte i dagsläget.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi står ju inför en byggboom"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig