info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Vi hoppas att de kan friges i mars”

De två svenska byggnadsarbetare som suttit fängslade i Iran i cirka ett år kan komma att friges i mars. Det hoppas Byggnads som uppvaktat Irans ambassad i Sverige i ärendet.

– Vi hoppas att de kommer att friges i mars, säger Håkan Ohlander, tillförordnad presschef på Byggnads.
Byggnads har engagerat sig i de båda svenska byggnadsarbetarnas situation eftersom en av dem är medlem. Man har därför uppvaktat Irans ambassad i Stockholm vid upprepade tillfällen och nu anser man sig ha fått signaler som tyder på att de kan komma att friges i mars.

De båda, varav en är egen företagare kommer från Falköping och är specialister på betonggolv. De skulle utföra ett arbete på ön Kish i början av 2006. Under en ledig dag, efter cirka en vecka på Kish som ligger i Persiska viken, såg de sig om på ön. De greps när det fotograferade vid en hamn, anklagades för spioneri och dömdes till tre års fängelse som sänktes till två år i en högre instans.
– Vad vi förstår har rättegången gått juste till, de har dömts korrekt enligt iransk lag och de har behandlats väl i fängelset, säger Håkan Ohlander.
Hoppet står nu till att Iran tillämpar en praxis om att frige efter halva strafftiden.

Svenska utrikesdepartementet har gjort framställningar på hög nivå om frigivning av de båda svenskarna. Riksdagsledamoten Urban Ahlin (s) från Falköping har också agerat, bland annat genom att besöka svenskarna i fängelset och genom att medverka till att de har kunnat träffa sina familjer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Vi hoppas att de kan friges i mars”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig