info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kommer verktygssladden försvinna helt? Så svarar tillverkarna

Det känns som om det var hundra år sedan alla verktyg på bygget hade en sladd. Med ny teknik levererar dagens batterier nog med kräm för att driva även de tyngre redskapen. Vi har ställt frågan till tre tillverkare: är sladden helt borta om fem år?

Foto: Mostphotos

Patrik Ölmeborg, försäljningschef på Bosch Power Tools:

Foto: Privat.

– På proffsmarknaden, absolut. Redan idag är 70% av proffsmarknaden sladdlös. Och det vi ser är att även de större, tyngre applikationerna kommer med batteri. Vi har ett nytt 18-volts system som heter bi-turbo, med ny mjukvara och ny kylning. Det levererar mycket mer kraft. Förr fick man ut 800 watt av ett 18-volts batteri, med det nya systemet är det 1800 watt. Då kan man plötsligt ersätta kap- och gersågar, brytmejslar, alla de tunga applikationerna. Maskinerna blir lättare men kraftigare. Och de nya systemen är bakåtkompatibla till 2008.

Magnus Eklund, produktchef på Makita Sverige:

Foto: Privat.

– På privatsidan kommer Makita erbjuda sladd om fem år, till de som vill ha det. Det gäller större grejer som klyvsågar, överhandsfräsar, varmluftspistoler och elhyvlar. Hos många används verktygen inte så ofta och då ligger batterierna och blir dåliga. Det är också fråga om vikten och priset. Men på proffssidan är det batteri som gäller. Rent kapacitetsmässigt är de nya batterierna extremt effektiva och klarar av i stort sett samma som sladd.

Robert Reiskog, produktspecialist på Festool Sverige:

Foto: Press.

– Framtiden är utan tvekan batterimaskiner. Vi tror ändå att sladdrivna verktyg kommer att finnas kvar ett tag framöver. Framförallt när det gäller maskiner som kräver extremt mycket energi, t ex betongslip, stora fräsar och sågar. Men förr eller senare kommer batteritekniken att vara så pass utvecklad att även de främst kommer att vara sladdlösa. Fram till dess har Festool en utmärkt lösning i form av vår PowerStation som gör sladdrivna maskiner oberoende av vägguttag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kommer verktygssladden försvinna helt? Så svarar tillverkarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig