info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V23-28
Katrineholms första proffsboxare

Montör storsatsar som boxare: "Rankad femma i Sverige"

Han är proffsboxare och ventilationsmontör. Simon Engström tränar hårt för en karriär som proffsboxare på heltid. Kravet är hård träning och att avstå från vaniljmunkar. I alla fall för det mesta.

Ventilationsmontören och proffsboxaren Simon Engström siktar på titelmatch. Foto: Andrea Sirrewius

Du är proffsboxare och ventilationsmontör – hur går det ihop?

– Jag började som ventilationsmontör för ett par veckor sedan och har varit proffsboxare sedan förra året. Åtminstone i början som proffsboxare behöver man en inkomst. Målet är att kunna leva på boxningen på sikt.

Är de rädda för dig på jobbet?

–Nej, jag är både snäll och sportslig.

Hur länge har du boxats?

– Jag började när jag var 14 och har satsat lite fram och tillbaka. 2015 började jag satsa helhjärtat igen. 2017 blev jag godkänd som proffsboxare.

Tar det lång tid innan man kan leva på sporten?

– Det beror mycket på vilken boxare du är. Slår man mycket knockout är man roligare att titta på och då tjänar man mer pengar. Men det kan krävas ett 15-tal matcher innan man kan tjäna så mycket på boxningen så att det går att leva på det.

Vad innebär att satsa helhjärtat?

–Jag tränar så mycket det går, runt åtta pass i veckan. Jag springer före jobbet vissa dagar och åker sedan till träningen direkt när jag jobbat klart. Jag bor i Katrineholm och har min tränare i Örebro, så det blir en del åkande. En vanlig dag ger jag mig iväg vid halvsjutiden och kommer hem vid niotiden på kvällen.

Det låter hårt?

– Ja, men vill man något riktigt gärna så går det. Speciellt mycket tränar man när det är match på gång. Den senaste var på en gala i Katrineholm i helgen. Jag vann på teknisk knockout i andra ronden.

Vilka är dina bästa meriter?

– Jag är rankad femma i Sverige i min viktklass, som är lätt tungvikt 79,38 kilo. Jag är stolt över att ha blivit Katrineholms första professionella boxare genom tiderna. Jag har nu en match i december där målet är att vinna och göra bra ifrån mig. Sedan är inget spikat. Jag vill ta en match i taget. Så småningom hoppas jag gå en titelmatch.

Hårt arbete slår talang.

Vilka är dina fördelar?

– Jag slår bra både med höger och vänsterhanden. Jag har tränat på det för att ha ett övertag. Dessutom ger jag mig inte, jag tror stenhårt på att hårt arbete slår talang.

Hur viktigt är fotarbetet?

– Fotarbete är kanske det viktigaste av allt. Allt börjar ju med fötterna. Man tränar mycket fotarbete i ringen, har du bra balans och rör dig rätt så slår du också bättre.

Har du några svagheter?

– Jag är jättesvag för godis och sötsaker och måste hålla koll på vikten. Speciellt mycket gillar jag vaniljmunkar. Inför matcher måste man hålla igen, för att slippa svettas bort många kilon inför invägningen.

Annons
Ejendals 640×240 V22-25
arrow_forward Senaste nytt