info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varnar för dubbelgolv i transportbilar – kan bli farlig fälla

Flera olyckor har anmälts där extragolvet i firmabilen kan innebära en fara, rapporterar tidningen Elektrikern.

Flera olyckor har inträffat där extragolvet tryckts in i kupén och skadat föraren. OBS! Bilen på bilden är inte en av de utpekade bilarna i artikeln. Foto: Mostphoto

Elektrikerförbundet har utrett ett flertal olyckor där det populära extragolvet, även kallat för dubbelgolv, tryckts in i kupén och skadat föraren. De har nu kommit fram till att ett antal företag som säljer och installerar dessa golv inte utfört krocktester som de ska, utan bara testat golvet för kollisioner som sker framifrån.

Tidningen Elektrikern har kollat upp företagen och de säger att de räknar med att golvet inte ska demoleras eftersom att det krävs ett väldigt stort tryck för att det ska göra det. Oftast ligger det också verktyg ovanpå vilket gör det ännu svårare för golvet att resa på sig. Hur stort tryck det gäller har de dock inte testat. Men det som har hänt är att när bilarna har blivit påkörda bakifrån eller kört ned baklänges i diket, har inte golvet demolerats utan det har tryckts fram genom mellanväggen.

Elektrikerförbundet anser att arbetsgivaren bör kolla upp med leverantören om golvet är testat för kollision bakifrån. Enligt arbetsmiljölagen bär arbetsgivaren ansvaret för arbetsmiljön och de behöver ha koll på riskerna och konsekvenserna som finns med ditt arbetsfordon. Om en olycka sker och de är medvetna om riskerna men inte gjort något åt saken, kan de bli skyldiga för brott mot arbetsmiljölagen eller vållande till kroppsskada.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varnar för dubbelgolv i transportbilar – kan bli farlig fälla