info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varnar för byggskojare

Byggbranschen är hetare än någonsin och många oseriösa personer, med eller utan hantverkskunskaper, lockas till att tjäna snabba pengar. Nu vill både Byggnads och Sveriges Byggindustrier i Helsingborg varna privatpersoner.

De senaste åren har Byggnads fått kännedom om cirka 150 byggaktörer enbart i nordvästra Skåne som utfört icke yrkesmässiga arbeten.
– I de fallen har vi varit ute och tittat på jobb som helt enkelt inte duger. Men mörkertalet är stort och jag skulle uppskatta att den verkliga siffran är minst 300, säger Bengt Sävström på Bygg 4:an Helsingborg till Helsingborgs Dagblad.
Byggnads erfarenhet av oseriösa aktörer i byggbranschen bekräftas av Bo Adling på Sveriges Byggindustrier, BI, i Helsingborg.
– Tyvärr stämmer det. Det är inte lätt att vara privatperson och välja hantverkare idag. Marknaden är överhettad. Det är svårt att hitta någon alls om man inte har framförhållning. Det skapar ett utrymme för oseriösa personer att ta sig in, säger han.

Ett stort problem, enligt både Byggnads och BI, är att personer helt utan yrkeskunskap ger sig in i branschen och lockar kunder med egen F-skattsedel och ett seriöst yttre. Men enligt Bo Adling kan även skojare ha F-skattsedel och han råder privatpersoner att be om utbildningsbevis och referenser.
– Man ska inte stressa. Det viktigaste är att man hittar rätt firma, säger han till tidningen.
Outbildade hantverkare är dock inte det enda problemet i den heta byggbranschen. Nyutbildade hantverkare startar eget företag i allt högre utsträckning och ofta saknar de kunskaper om hur man driver företag. Detta kan leda till problem om en tvist skulle uppstå med en kund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varnar för byggskojare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig