info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamPC 16-17
Besserwissern

Världspremiär - så slipper du skotta snö på taket!

Vill du slippa snöskottningen i vinter? Ett sätt är att bygga en airdome, ett luftfyllt ballongtak. Spana in hur det gick till när världens första airdome på tak byggdes på Nordichallen i Sundsvall.

Nordichallens airdome, ett luftfyllt ballongtak, gör att snön rasar av. Foto: Sweco

1. Så föddes idén

1992 var Nordichallen färdigbyggd i Sundsvall. Redan ett år senare knäcktes limträbalkarna på fotbolls- och eventarenan av stora snömassor. Taket lagades, men snöskottningen kostar årligen cirka 1,2 miljoner kronor. Sundsvalls kommun, som äger hallen, ville ha en lösning och gav Sweco uppdraget att titta närmare på det.

Niklas Nyberg

– Vi tittade först på hur vi kunde förstärka stommen. Samtidigt höll jag på med ett annat projekt, en bandyförening som ville sätta en airdome över en bandyplan. Så jag slog ihop de två projekten. Varför inte bygga en airdome uppe på taket? säger idékläckaren och projektledaren Niklas Nyberg på Sweco.

Här ska man klämma fast duken mellan stålbalkarna.

2. Dukar & stålkonstruktion

Först monteras stålbalkar runt om hela fastigheten som ska användas för att klämma fast dukarna. Därefter monterar man det första dukskiktet. Duken består av fem tunga delar som svetsas ihop på plats. På det första lagret lägger man på ytterligare en duk som består av tio delar som monteras ihop med bultförband.  Denna duk är tjockare och nio meter hög på mitten. Sedan klämmer man fast dukarna mellan stålbalkarna runt om fastigheten.

Här bultar man ihop delarna i det yttre duklagret.

3. Snön glider av

Ventilationsanläggningen kopplas på och luftballongen blåses upp. På taket finns vind- och snösensorer som styr när värmen ska kopplas på och trycket ska ökas. Ju mer det blåser desto högre tryck har man i airdomen. När det snöar öppnas ventilerna och värmen släpps på. Den låga friktionen på duken, formen och värmen gör att snön kontinuerligt rasar av taket.

Den andra duken, som består av tio delar, läggs på taket.

4. Värms av kylan

Värmen som produceras är överskottsvärme, som kommer från kylanläggningen som används för att göra is till bland annat skridsko- och ishockeybanorna. Värmeledningar är kopplade till ett värmebatteri som förser airdomen med värme bara när det snöar.

Så här ser det ut inne i airdomen – ytan är stor som en fotbollsplan. Tilluftskanaler finns i taket.

5. Premiär!

Airdomen på Nordichallen stod färdig i somras och ska användas för första gången i vinter. Enligt Sweco är det en unik lösning som inte fanns någon annanstans i världen när projektet startade. Just nu byggs det en anläggning till i Europa och flera svenska kommuner är intresserade av projektet.

Annons
Ejendals 640×240 V16
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20