info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V13

Vårbudgeten: Högre byggbonus och ökad kontroll på bygget

Regeringen lägger i dag fram årets vårbudget. En del av slantar går till satsningar som rör byggandet.

Högre byggbonus och tätare kontroller av personalliggare på bygget. Det är två av regeringens satsningar i vårbudgeten. Foto: Colourbox

I vårbudgeten föreslår regeringen att byggbonusen till landets kommuner utökas med 95 miljoner kronor 2018. Syftet är att öka bostadsbyggandet. Totalt är bonusen nu uppe i 1 395 miljoner kronor för 2018.

– Byggbonusen har varit mycket uppskattad och bidragit till ett ökat engagemang och snabbare insatser för fler bostäder i ett stort antal kommuner, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Läs också Boverket sänker prognos för byggandet av bostäder

Ett annat förslag som påverkar byggandet är att regeringen vill investera ytterligare 170 miljoner kronor som gör det billigare för företag och privatpersoner som installerar solceller. Stödet till solceller har höjs under flera år och är med detta nya tillskott uppe i 1 085 miljoner kronor för 2018.

Regeringen vill ge sju miljoner kronor till Skatteverket så att de kan göra fler oanmälda kontroller av personalliggare ute på arbetsplatser.

– Svartarbete är ett allvarligt samhällsproblem. Utsatta människor som lever i otrygghet utnyttjas. Ökad kontroll är ett konkret sätt att bekämpa sådana råa maktstrukturer vi aldrig någonsin kan acceptera, säger finansminister Magdalena Andersson.

Annons
ExpanderaMera 640×240 V11-14
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20