info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vädervillkoren "sämsta tänkbara": "Risk vi inte hinner"

Snökaoset medför massor av extrajobb på byggena. I Norrköping riskerar det att bli förseningar på NCC:s bygge i Inre hamnen.

Snickaren Lasse Lundberg har fullt sjå att få bort all snö från landgångarna på bygget i Norrköping. Foto: Privat

Snön har vräkt ner under helgen i Östergötland och på NCC:s bygge i Inre hamnen i Norrköping har nederbörden skapat massor av problem.

– Det är sämsta tänkbara väder. Det är milt, blött och kladdigt. Jag blir blöt och kall hela tiden och har bytt handskar flera gånger om dagen för att inte frysa, säger Lasse Lundberg.

Han arbetar som snickare på NCC:s bygge i inre hamnen i Norrköping, där byggnadsarbetarna just nu bygger en gång- och cykelbro över Motala ström.

Snön ställer till det när byggnadsarbetarna Lasse Lundberg och Magnus Gustafsson river broformen.

Under måndagen har Lasse Lundberg och hans kollegor rivit järnbalkar till en broform. Men arbetet har tagit mycket längre tid på grund av allt extraarbete som snön har orsakat. Det handlar om att skotta bort snö från de nerisade landgångarna, men också att få loss snö och is från allt byggmaterial.

– Vi måste värma med gasol för att få bort isen och det är svår att köra kran när man inte ser var man kör. Allting tar längre tid och det är massor av timmar som går åt till snöröjning, ungefär en halvdag extra, säger Lasse Lundberg.

Kommer det att bli förseningar på grund av snön?
– Ja, det finns en viss risk att vi inte hinner med det moment som vi håller på med i tid. En underentreprenör, som ska ta bort spåntlådan, kommer med en pråm till hamnen och om det blir väntetid riskerar det att kosta rätt mycket, säger Lasse Lundberg.

Byggsmeden Jakob Gradeving har ägnat mycket tid åt att få bort snön på anläggningsjobbet i Inre hamnen. Foto: Privat

På Gotland har snön också orsakat problem. I Visby bygger Nybergs Entreprenad lägenheter och snickaren Sonny Nilsarve berättar att det har varit en ineffektiv dag med all snöskottning.

– De som jobbar ute fick skotta mycket fram till frukost innan de kom igång med sina arbetsuppgifter. Det är svårt att få det effektivt och det var många som inte kom i tid i morse till jobbet på grund av trafikproblem, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vädervillkoren "sämsta tänkbara": "Risk vi inte hinner"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig