info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

UTREDS: Kan bli lättare för slitna äldre att gå i förtid

Det kan bli lättare för äldre, utslitna byggnadsarbetare och andra att gå i förtida pension i framtiden.
Idag har regeringen beslutat om en ny utredning för att se över och ändra reglerna.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill att det ska bli lättare för äldre utslitna byggnadsarbetare att gå i förtid. Foto: Mostphotos/Katarina Connheim

Under torsdagen beslutade regeringen om en ny utredning av den hårt kritiserade sjuk- och aktivitetsersättningen.
Ardalan Shekarabi (S) är socialförsäkringsminister och ansvarig för frågan. Han säger att målet är att skapa en ventil för de äldre och utslitna arbetare som inte klarar att jobba till pensionsåldern. Idag är det inte möjligt att ta hänsyn till ålder vid bedömning av sjukersättning och det är bland annat något han vill ändra på.

Bland fackliga företrädare har man kritiserat dagens system för att det i praktiken är omöjligt att få sjukersättning nu. Vilken blir skillnaden för utslitna byggnadsarbetare och andra yrkesgrupper?

Läs också Nya kravet: jobba längre! "Känner oss svikna"

– Den stora skillnaden blir att vi öppnar upp för att göra en översyn av lagstiftningen. Vi öppnar för att ha olika regler beroende på ålder och vi ser kopplingen mellan den frågan och pensionsåldern, säger han.

Samuel Engblom

Arbetet kommer att starta omedelbart och utredare blir Samuel Engblom, som idag är samhällspolitisk chef på TCO, Tjänstemännens centralorganisation. Utredningen ska vara klar nästa år och tanken är att frågan ska lösas under denna mandatperiod, inför kommande höjning av pensionsåldern.

Ardalan Shekarabi har varit socialförsäkringsminster sedan oktober förra året och har i likhet med många utslitna byggnadsarbetare konstaterat att det i praktiken nu är omöjligt för dem att få sjukersättning.

Tillämpningen har blivit allt mer restriktiv.

– 2004 var det runt 70 000 personer som fick förtidspension i Sverige, förra året var det runt 5 000 människor. Sverige är ett av de länder i västvärlden som har mest restriktiv lagstiftning vad gäller till förtidspension och man saknar rätt att pröva ålder i förhållande till prövning av förtidspension. Detta drabbar gruppen äldre, skadade arbetare som i praktiken inte får någon ekonomisk trygghet, säger han.

Läs också Undersökning: Byggnadsarbetare klarar inte jobba till nya pensionsåldern: "Vi är utslitna efter 40 år i yrket"

Ministern har sedan han tillträdde rest till Danmark och Finland för att se hur grannländerna löst de här frågorna. I likhet med Sverige höjs pensionsåldrarna där, men de har däremot just den ventil han talar om.

– Min första resa gick till Danmark där vi tittade på Seniorpension som är en lösning som är specifikt framtagen som en ventil för arbetare som har slitit ut sin kropp och som inte kommer upp till pensionsålder, berättar han.

Därefter gick resan till Finland som har ett system med Arbetslivspension som också har generösare för äldre, utslitna arbetare. Han har konstaterat att Sverige har den i särklass mest restriktiva lagstiftningen av dem.

Byggnadsarbetarna och de fackliga organisationerna är några av dem som gjort att han fått upp ögonen för de här bristerna i lagstiftningen.
– Det Byggnadsarbetaren rapporterat om de senaste två åren och den diskussion som pågår ibland annat i Byggnads och Kommunal och i flera andra fackförbund har för oss varit en inspirationskälla som lett till resorna till de övriga nordiska länderna och som lett till ställningstagandet att vi måste förändra lagstiftningen, säger han.

Vill du läsa fler liknande artiklar – Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Utredningen ska också se över om reglerna behöver ändras för att förbättra samarbetet mellan Arbetsförmedling och Försäkringskassan vid beslut rörande ersättningarna.

Fakta: Så höjs pensionen

2020: Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62.
Rätten att ha kvar anställning ökar från 67 till 68.
2023: Lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs till 63 år.
65-årsgränser i trygghetssystemen, exempelvis sjukförsäkring och a-kassa, höjs till 66. Rätten att ha kvar a-kassa ökar till 69 år.
2026: Lägsta ålder att ta ut allmän pension höjs till 64 år.
67 år blir trolig ny ålder för garantipensionen. Den beräknas på ett nytt sätt.

Fakta: Sjukersättning

Sjukersättning ges till personer som har stadigvarande nedsatt arbetsförmåga. Om man är tillfälligt sjuk får man sjukpenning.
Aktivitetsersättning kan beviljas till personer som är under 30 år och som av olika skäl har en nedsatt arbetsförmåga.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: UTREDS: Kan bli lättare för slitna äldre att gå i förtid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig