info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utredning om övervakning på jobbet

Inom kort ska det tillsättas en utredare som ska se över regleringen av den personliga integriteten på arbetsplatserna. Det handlar bland annat om kameraövervakning, något som förekommit på flera byggarbetsplatser under de senaste åren.

Det var i går som arbetslivsminister Hans Karlsson i en debattartikel i Svenska Dagbladet presenterade direktiv till en utredning om integriteten i arbetslivet. Hans Karlsson skriver bland annat ” arbetsgivare har till exempel inte alltid klart för sig vad de får kräva och de anställda känner inte till vilka kontroller de är skyldiga att acceptera. Risken är därmed stor att man som individ går med på mer än vad man måste och bör.”
I utredningen ska bland annat regleringen för kameraövervakning ses över. En övervakningsform som under de senaste åren fått byggnadsarbetare på flera arbetsplatser att reagera. Bland annat har det på en del byggarbetsplatser monterats upp webbkameror som samtliga som har tillgång till Internet kunnat utnyttja. Samtliga dessa kameror har plockats ned när övervakningen uppmärksammats i media.
Förutom kameraövervakningen så ska utredningen bland annat behandla hälso- och drogtester, kontroll av privat användning av e-post och Internet och telefonavlyssning.
Hans Karlsson anser att arbetsgivarnas möjligheter att kontrollera de anställda har ökat i takt med informationsteknologins utveckling.
– Min ambition är att utredningen tillsammans med en debatt ska bringa klarhet kring de här frågorna. Var gränsen ska gå kan vi ha olika uppfattningar om, skriver Hans Karlsson i sin debattartikel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utredning om övervakning på jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig