info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utmanar i ställnings-VM: "Åker dit för att vinna"

Igor Sarapuu och hans kollegor åker snart till Litauen för att mäta sin skicklighet mot världens bästa ställningsbyggare.

Igor Sarapuu hoppas på VM-guld för deltagarna från Björli Bygg. Foto: Privat

Internationella ställningsbyggarmästerskapet avgörs den 21–22 april i Vilnius i Litauen. I år representeras Sverige av sex anställda från företaget Björli Bygg.

– Jag hörde av mig och berättade att vi gärna ville delta. Jag hade gjort en presentation, en liten video med våra ställningar som vi byggt i Sverige, berättar Igor Sarapuu, arbetschef på Björli Bygg och en av lagets sex deltagare.

Tolv olika nationer deltar, med starka länder som Portugal och Norge och Holland. Förutom styrkeprövningar med ställningsmaterial ska lagen montera och demontera en ställning inför publiken på arenan.

– Vi kommer att bygga ett torn, med olika svåra grejer. Det blir på tid och de som jobbar snabbast vinner, säger Igor Sarapuu.

Hur funkar det med säkerheten när det ska gå snabbt?

– De sex domarna kommer att kolla på hur vi använder skyddsutrustning. Om vi inte gör det på rätt sätt förlorar vi poäng.

Igor Sarapuu berättar att han tidigare har jobbat som ställningsbyggare, men nu är arbetschef.

– Men i tävlingen kommer jag att bygga.

Det är perfekt att vara med tillsammans och man lär sig mycket av varandra

Är ni nervösa?

– Nej! Det här är bara kul. Det roligaste blir att åka dit och träffa ställningsbyggare från andra stora firmor från olika länder. Det är intressant. Det är perfekt att vara med tillsammans och man lär sig mycket av varandra.

Vad gör man olika i olika länder?

– Här i Sverige bygger vi med systemställningar, till exempel Layher eller Haki. På Irland och i England bygger de med olika märken och olika typer – de blandar mer.

Har ni tränat styrketräning inför tävlingen?

– Ja, självklart. Varje montör kör styrketräning, åtminstone varannan dag. Själv kör jag nästan varje dag, förutom när jag har för mycket att göra. Ryggen och armarna är de viktigaste muskelgrupperna för en ställningsbyggare.

Vilka blir de farligaste konkurrenterna?

– Jag såg en presentation från Norge. De är stora killar som ser ut som en familj, så de blir nog svåra. Men vi åker dit för att vinna.

Internationella ställningsbyggarmästerskapet är öppet för publik och innebär inte bara strikta tävlingsmoment, utan också grillfest och armbrytning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utmanar i ställnings-VM: "Åker dit för att vinna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig