info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utländska byggföretag ”flaggar” arbetskraft

Byggnadsarbetare som arbetar tillfälligt i Sverige skrivs ofta utomlands av sina arbetsgivare, på så sätt slipper byggföretagen betala svenska arbetsgivaravgifter.

Metoden kallas för flaggning och kommer från rederibranschen där det är vanligt att svenska skepp skrivs utomlands för att ägaren ska slippa betala skatt i sverige. Enligt Skatteverket är detta system även vanligt inom många andra branscher, bland annat inom byggbranschen.

Sveriges Radio rapporterar i dag om ett irländskt och ett brittiskt bemanningsföretag som anställt 240 polska byggnadsarbetare för ett arbete i Citytunneln i Malmö. De polska byggnadsarbetarna är däremot skrivna i England och på Irland. När den svenska skattemyndigheten började granska företagen upptäckte de att 44 av de polska arbetarna var skrivna på samma adress i England. Genom att skriva arbetarna utanför Sverige slipper bemanningsföretagen att betala svenska arbetsgivaravgifter, som är tre gånger högre än i England.

Enligt Skattemyndigheten är denna typ av ”flaggning” av arbetskraft svår att komma åt, och behöver nödvändigtvis inte vara olaglig.

– Så länge företaget betalar skatt i rätt land är detta inte olagligt. I Sverige registreras inte utländska företag och arbetare, därför är det svårt för svenska myndigheter att kontrollera hur länge arbetarna varit här och vart skatten skall betalas, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utländska byggföretag ”flaggar” arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig