info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uthyrda får avtalslön i efterhand

En förlikning i januari innebar att bemanningsföretagen Helpman och Expandera Mera skulle betala drygt 1,2 miljoner kronor i avtalsenliga ersättningar till ett 100-tal anställda. Helpman betalade sin skuld i tid medan Expandera Mera har dröjt med betalning.

Bemanningsföretagen Helpman och Expandera Mera ska betala lön enligt det så kallade bemanningsavtalet. Det innebär att de båda företagen har hållit inne olika ersättningar till anställda på sammanlagt drygt 1,2 miljoner kronor. Löneskulden består huvudsakligen i att företagen betalat mindre än den lön som de anställda skulle ha haft om man hade följt bemanningsavtalets regel om att lönen ska vara den som gäller på den arbetsplats man är uthyrd till.
Helpman och Expandera Mera har tidigare hävdat att de som medlemmar i Sveriges Byggindustrier (BI) ska följa byggavtalets regler. De har därför betalat lön enligt överenskommelse med de enskilda anställda. Men i och med förlikningen, som träffades mellan Byggnads och de båda bemanningsföretagen i januari, är det bemanningsavtalets regler som gäller.

Enligt överenskommelsen skulle Helpman betala cirka 400 000 kronor i avtalsenliga ersättningar före den 25 januari. Expandera Mera skulle betala cirka 855 000 kronor. Totalt är det ett 100-tal personer som får kompletterande lön enligt förlikningen.
Börje Lindholm, ombudsman på Byggnads i Stockholm bekräftar idag att Helpman betalat sin skuld i tid. Expandera Mera har däremot inte betalat och därför fått en ny tidsfrist till idag, den 7 februari, klockan tolv.
– Vi håller på att reglera detta just nu, säger Jessica Löfström, vd på Expandera Mera, när Byggnadsarbetaren talar med henne vid ett-tiden.
I övrigt vill hon inte kommentera förlikningen utan hänvisar till tidningen Byggindustrin där hon sagt att förlikningen gör att det ser ljust ut för företaget under 2007.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uthyrda får avtalslön i efterhand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig