info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utbildning i mångfald ska ge invandrarjobb

120 personer på ledande positioner i byggbranschen ska gå en utbildning för att lära sig mer om integration och mångfald. Syftet är att få in fler personer med utländsk bakgrund i byggbranschen. - Förståelsen måste öka. En bagatell för oss kan vara något mycket viktig för en person med en annan kulturell bakgrund, säger Torbjörn Molander, chef för näringspolitiska enheten på Byggnads.

Byggbranschen behöver öppna dörrarna för personer med utländsk bakgrund. Trots flera försök att få in fler invandrare i branschen så går rekryteringen knackigt. I byggbranschen är andelen invandrare lägre än på den övriga arbetsmarknaden. Därför satsar nu Byggnads, Ledarna och Sveriges Byggindustrier på en utbildning för personer i branschen.
– Det handlar om chefer och arbetsledare på byggbolag, men även om personer inom facket och arbetsgivarna. Jag hoppas att ett 20-tal på Byggnads nappar på utbildningen, säger Torbjörn Molander.
Målet är att de ska förbättra sin kulturella kompetens som i sin tur ska leda till ett förändrat beteende när nya byggnadsarbetare ska rekryteras.
– I utbildningen ingår det bland annat provocerande teater där olika situationer ska spelas upp. Inte minst vid anställningsintervjuer. Förhoppningsvis leder detta till minskad diskriminering och segregering, säger Torbjörn Molander.
När utbildningen är klar är tanken att de 120 personerna ska sprida sin nya kunskap och sina färska insikter ut på sitt företag eller organisation. 120 personer verkar ju vara en droppe i havet i en bransch som sysselsätter flera hundra tusen personer.
– Utbildningen är väldigt dyr. Den kostar 30 000 kronor per person, men det är ett steg i rätt riktning, säger Torbjörn Molander.
Utbildningen betalas av svenska ESF-rådet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbildning i mångfald ska ge invandrarjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig