info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utbildning för glaslärlingar igång

För första gången befinner sig åtta glaslärlingar på en obligatorisk utbildning. Den veckolånga kursen är en del av yrkesutbildningsavtalet från i våras. Men det var först nu, sista veckan i november, som avtal blev verklighet.

Kursen ska ges för alla som gått som lärlingar på glasmästerier i mer än sex månader. En av dem som befinner sig på utbildningen i Växjö just nu är Fredrik Karlsson från Malmköping.

– Det känns väldigt bra. Jag får tid att sätta mig in i arbetet och får en bättre överblick. Det blir en hel del aha-upplevelser och tips. På arbetsplatsen finns inte riktigt den tiden, här blir informationen mer koncentrerad.

Utbildningen är en blandning av praktik och teori. Utöver glaskunskap, mätnings- och monteringstekniker får deltagarna även lära sig om arbetsmiljö och hälsa inom glasbranschen.

Inom Byggnads finns cirka 1 500 glasarbetare. Jörgen Landeborn är glasarbetare och för tillfället projektanställd på Byggettan för att uppmärksamma glasbranschen. Han sköter också en del av undervisningen på lärlingsutbildningen i Växjö.

– Vi behöver höja statusen för glasarbetarna. Vi har länge fått ganska lite utrymme från fackligt håll som prioriterat de större yrkesgrupperna. Men det här en del av att ändra på det, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbildning för glaslärlingar igång

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig