info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utbetalning av A-kassa minskar kraftigt

Under juni månad betalade A-kassorna ut sammanlagt 1,38 miljarder kronor i arbetslöshetsersättning. Nästan 900 miljoner mindre än samma period förra året. Hög efterfrågan på arbetskraft och ändrade försäkringsregler bidrar till minskningen.

Under juni i år fick cirka 184 700 personer A-kasseersättning. Det är 62 000 färre jämfört med juni 2006. IAF, Inspektionen För Arbetslöshetsförsäkringen, bedömer att minskningen beror på den förbättrade efterfrågan på arbetskraft. Till viss del påverkar också de regelförändringar som infördes tidigare i år, då det så kallade studentvillkoret togs bort och arbetsvillkoret togs bort. Från juni månad inverkar också den nya regeln som innebär att arbetslöshetsersättning inte kan utbetalas till dem som studerar och är lediga under sommaren.

Under juni utbetalades i genomsnitt ersättning för 14 arbetslösa dagar per person. Det är två dagar mindre än för ett år sedan. Den genomsnittliga ersättningen per arbetslös dag har under det senaste året sjunkit från 580 till 544 kronor per dag. Enligt IAF beror den lägre ersättningen på de nya ersättningsreglerna. Den genomsnittliga A-kassan per person och månad under juni, var därmed 504 kronor lägre än vad den skulle ha varit med de tidigare ersättningsreglerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbetalning av A-kassa minskar kraftigt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig