info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppror och sabotage på TL Bygg:s arbetsplats: ”Jag är jätterädd”

Bultar och skruvar till alla väggstag plockades bort före gjutning. Samtidigt har det rasat en konflikt mellan TL Bygg och underentreprenören Zerxes Consule. Flera anställda på ue:n vittnar om stora problem. Men TL Bygg vill inte svara på några frågor.

TL Bygg blev nyligen utsett till Sveriges bästa byggbolag för att de arbetar för att förbättra arbetsklimatet på bygget. Samtidigt har det rasat en konflikt med en ue på ett av deras byggen i Uppsala. Foto: Cenneth Niklasson.

I torsdags i förra vecka blev Nackaföretaget TL Bygg utsett till Sveriges bästa byggbolag av arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Huvudskälet till att just TL Bygg tog hem utmärkelsen var deras egen kampanj ”Sila snacket”, som handlar om att få bort osunt språk och dålig attityd från landets byggarbetsplatser.

Juryn, där de högst ansvariga i både fack och från arbetsgivarsidan deltagit, skriver i sin motivering att TL Bygg ”inspirerar hela branschen till att utveckla den tillsammans. Sida vid sida.”

Dagen innan prisutdelningen är Byggnadsarbetaren på plats på en av TL Byggs arbetsplatser. Det handlar om bostadsbygget Parken 2 i Uppsala. I en lokal intill bygget pågår det ett krismöte mellan TL Bygg och underentreprenören Zerxes Consule. Stämningen är hätsk. Ett tiotal personer deltar. Flera gånger hörs högljudda diskussioner från rummet. Meningsutbytena avbryts då och då när upprörda personer lämnar lokalen och springer ut på gatan för att lugna ner sig.

Mahram Seidin, vd Zerxes Consule.

Konflikten bottnar, enligt Zerxes som kör stommen på bygget, i att de anställda på Zerxes blivit illa behandlade av arbetsledningen på TL Bygg genom ett hårt och hotfullt språkbruk.

Mahram Seidin, vd för underentreprenören, berättar att problemen startade ganska omgående. På bygget behöver han själv ha omkring 10 egna byggnadsarbetare för att det ska rulla på, men de flesta har bara stannat en kort tid.

– Jag har haft 40 gubbar på plats, men de klarar inte pressen från arbetsledningen så de har valt att bli förflyttade.

Byggnadsarbetaren har pratat med flera anställda på Zerxes. Samtliga menar att de blivit illa behandlade av TL Bygg. En som slutat är Jörgen som jobbade som arbetsledare på bygget för Zerxes räkning. Han gav upp för några veckor sedan.

– Jag har 40 år i branschen. Jag har aldrig varit med om något liknande. Förra veckan ringde jag till min kollega och sa att jag har så ont i magen varenda jävla kväll.

Vad hände på bygget?

– Arbetsledningen var på mig hela tiden. De skrek och gnällde. De tyckte att det tog för lång tid.

Varför tror du att det blivit så här?

– Jag vet inte. Jag orkade inte med det och slutade. Även personal på TL Bygg har slutat, säger Jörgen.

Två betongarbetare på Zerxes träffar vi utanför bygget. De tycker att de klarat sig ganska bra, men att det hela tiden varit en tuff ton från arbetsledningen.

– Det har varit många hårda ord för väldigt små saker. Överdrivna reaktioner på grejer som inte är något. Det kan ha varit en vägg som diffat på någon millimeter, säger en av killarna.

– Sen har vi haft problem med väggar och pelare som plötsligt stått snett. Trots att vi kollar av allt tre gånger inför varje gjutning. Jag förstår inte hur det kunnat hända. Och så händer det här med väggstagen, säger den andra killen.

”Det här med väggstagen” syftar till en mycket allvarlig händelse som nyligen skedde på bygget och som ytterligare spätt på otryggheten.

– Det var ett slags mordförsök på mina arbetare genom att någon tagit bort skruvarna till väggstagen på ett helt våningsplan, säger Mahram Seidin.

Någon har lossat skruvarna från samtliga väggstag på ett våningsplan. Händelsen är polisanmäld.

Dagen före upptäckten genomfördes en skyddsrond och då satt alla stagen på plats. ”Samtliga bultar/skruvar i väggstag är bortmonterade på de prefabricerade väggarna som Zerxes monterat”, skriver TL Bygg i en polisanmälan efter händelsen.

Jag vågade inte gå upp. Det var fara för livet

Efter att de lösa stagen upptäcktes har de anställda på underentreprenören inte varit ute på arbetsplatsen. När tidningen är på plats har det gått en dryg vecka. Resningen av prefab-stommen har stått still. Moses jobbar som kopplare:

– Jag är rädd, jag är jätterädd. Precis när vi upptäckte det var det två arbetskamrater uppe på valvet som behövde hjälp, men jag vågade inte gå upp. Det var fara för livet.

Byggnads ombudsman Fredrik Andersson på region Mälardalen har besökt bygget. Han säger att han har goda erfarenheter av båda bolagen men att något nu hänt.

– Jag har pratat med en del personer och det verkar som det bottnar i dålig personkemi. Det har krackelerat någonstans under byggtiden och sedan eskalerat vartefter.

Angående händelsen med väggstagen så förstår han arbetarnas oro.

– Det hade kunnat leda till en otroligt allvarlig olycka i och med att stagen var borta, säger Fredrik Andersson och fortsätter:

– När jag berättade om de lösa stagen för vårt regionala skyddsombud fick han ståpäls på armarna. Han vet ju vad som skulle kunnat hända.

Johan Edlund, vd på TL Bygg.

På TL Bygg har bråket hamnat på högsta nivå. Byggnadsarbetaren vill ha företagets syn på händelserna och ge en möjlighet att bemöta de anklagelser som riktas mot bolaget.

Men TL Bygg vill inte ställa upp på en intervju. I en första kontakt begär vd, Johan Edlund, att få frågor via mejl. Men han svarar aldrig på några frågor utan hänvisar i stället till att TL Bygg och Zerxes har kommit överens om en förlikning:

”Vi kan bekräfta att vi och Zerxes inte varit överens kring hur entreprenaden skulle drivas framåt. Vi har dock nått en förlikning och går därmed skilda vägar. Vad gäller situationen kring såväl arbetsplatsklimat som säkerhet är det något vi tar på fullaste allvar och något vi aldrig ska tumma på. Av respekt för ingånget avtal med Zerxes har vi inga övriga kommentarer” skriver Johan Edlund i mejlet.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppror och sabotage på TL Bygg:s arbetsplats: ”Jag är jätterädd”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig