info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upprop mot asbest

Cirka 3 000 personer dör årligen i Frankrike på grund av asbest. Många av dem är byggnadsarbetare. Nu har ett franskt upprop startat som har som mål att minska sjukdomar orsakade av asbest, kemiska bekämpningsmedel och annan miljöpåverkan.

I Apell de Paris föreslår 68 internationella experter 164 åtgärder för en bättre allmänhälsa.
– Vi kan inte stillatigande stå bredvid och titta på, säger Dominique Belpomme, professor, onkolog och initiativtagare till Appell de Paris, enligt LO-tidningen. Han var talare på en internationell konferens; Miljö och varaktig hälsa, i Paris.

Målet i Appel de Paris är att man ska handla omedelbart och förebyggande så att man slipper smärtsamma behandlingar och rättegångar i efterhand.
100 000 människor beräknas ha dött av asbestos i Frankrike till och med 2025. Många av dem är byggnadsarbetare eller metallarbetare.

Nu organiserar sig anhöriga, ordnar demonstrationer och deltar i rättegångar. Ett stort asbestmål är på gång, där en första dom har fallit. Ett företag och dess förre vd dömdes för att ha utsatt sina anställda för asbest. Asbest förbjöds i Frankrike 1997.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upprop mot asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig