info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v10

Ungdomsdrömmen som blev sann: Martin renoverar 1800-talshotell

Snickaren Martin Svensson växte upp granne med ett pampigt hus från 1898, ett före detta hotell. Nu förverkligar han ungdomsdrömmen att få renovera det gamla hotellet.

Foto: Privat

Martin Svensson från Näsum i Blekinge har haft span på det speciella huset ända sedan barnsben. När han utbildade sig till snickare och började jobba med rotprojekt kliade det extra mycket i fingrarna vid åsynen av det fina tegelhuset som hade förfallit.

Plötsligt öppnade sig möjligheten att få tillgång till huset när fastigheten var till salu. Martin och hans sambo slog till och sedan dess har de varit sysselsatta nästan varje helg, ofta tillsammans med svärfar Matti Karlsson som äger Näsum Betonghåltagning.

– Vi har hållit på ett halvår och har fått mycket hjälp av släkt och vänner.  Vi har riktat upp alla väggar, golv, satt in nya fönster, vi har dragit in ny ström och lagt om taket, säger Martin.

Hotellet 1898

Huset är på 250 kvadratmeter och det är 100 kvadrat i källaren. Det är högt i tak , 3 meter på nedervåningen och 2,70 på övervåningen. Huset ligger bredvid en nedlagd järnvägsstation och stationshuset som nu är rivet byggdes i en liknande stil.

– Jag antar att tågtrafiken drog kunder till hotellet.

En dag när Martin rev en panelad vägg hittade han tio stycken gulnade gamla etiketter som var avsedda att sättas på ölflaskor. Etiketterna avslöjade att hotellet hette ”Hotell Finn” och antas bero på att det fanns ett finskt bryggeri i trakten. Martins källare har också tidigare använts till ölkällare.

Hittades av Martin bakom en vägg. Hotellet hade egna etiketter på sina ölbuteljer.

Martin och hans sambo har stött på många utmaningar under resans gång. I övervåningens golvbjälklag användes kol som isoleringsmaterial, vilket är ett ovanligt fynd i isoleringssammanhang.

– Vi fick ta in en sugbil och suga ut det. Det blev fem ton kol.

Alla rum hade kakelugnar tidigare, men på grund av de var dåligt underhållna var Martin tvungen att plocka ner en av dem som var kvar. Men den andra, ett ståtligt exemplar från Rörstrand, kunde behållas.

– Vi tog in en kakelugnsmakare som kollade dem.

Papptaket hade inte bytts sedan 1898 och tegelpannor låg lite huller om buller och det läckte in på flera ställen. I höstas lade Martin om hela taket, med ny papp och svarta takpannor, för att huset ska likna originalet från 1898 då taket var svart.

När Martin fick tillgång till huset upptäckte han att väggarna hade satt sig, de var sneda och golven lutade.

– Jag har byggt nya väggar innanför de gamla. Det blir lättare att dra alla installationer bakom väggen då och lätt att måla och tapetsera sen. Även golven har jag riktat om, det lutade för mycket helt enkelt.

Alla fönster i huset har bytts ut mot nya i samma stil.

Martin har hittat en del föremål från tiden då huset var hotell. Bland annat en maskin liknande den som hämtar upp ett mjukisdjur med en klo, efter att man stoppat i ett mynt.

– Jag har fått reda på att den här maskinen hämtade upp cigaretter. Den är 1,5 meter hög och från 1930-talet.

Till vardags jobbar Martin på Byggbolaget Blekinge AB som utför en hel del rotprojekt.

– Den erfarenheten är grunden. Utan mina kunskaper från rotjobb hade jag nog inte tagit på mig det här projektet. Det är mycket fin kvalitet på materialet i huset, inga fuktskador. Virket är av fin kvalitet. Det är rejäla väggar av tegel. Topnotch. I sommar ska jag bygga verandan enligt originalet, den revs för många år sedan.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v10

Du läser: Ungdomsdrömmen som blev sann: Martin renoverar 1800-talshotell